
Noaptea Muzeelor 2025
La 18 mai este sarbatorita Ziua Internationala a Muzeelor. Consiliul International al Muzeelor (ICOM) a creat Ziua Internationala a Muzeelor in 1977. Organizatia alege o tema diferita in fiecare an. Printre temele alese s-au regasit globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale si ingrijirea mediului.
In anul 2025, evenimentul Ziua Internationala a Muzeelor are drept tema "Muzeele, Sustenabilitatea si Starea de bine”.
Consiliul International al Muzeelor sustine, incepand din 2011, evenimentul Noaptea Europeana a Muzeelor, care este sarbatorit in fiecare an, in sambata cea mai apropiata de data de 18 mai. Si in Romania, evenimentul se bucura de o mare popularitate, in toate orasele pot fi vazuti oameni care stau la cozi pentru a vizita muzeele - de la tineri, la varstnici si familii cu copii. Anul acesta, peste 70 de institutii culturale si galerii de arta din toata tara isi vor deschide portile pentru doritori. Iata cateva dintre muzeele care participa la aceasta editie:
In Bucuresti:
- Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul Teatrului National – intre 18:00 – 21:00,
- Palatul Mogosoaia – intre 18.00 – 22.00
- Arcul de Triumf – intre 18.00 – 22.00
- Muzeul National de Arta al Romaniei – intre 11:00 – 22:00
- Muzeul Parfumului – intre 18:00 – 20:00
- Galeriile Artmark – intre 10:00 – 00:00
- Muzeul Geologic National – intre 10:00 – 21:00
La Constanta:
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, intre 10:00 - 23:00
Cetatea Histria – cel mai vechi oras atestat de pe teritoriul Romaniei, Monumentul triumfal Tropaeum Traiani de la Adamclisi, Cetatea Capidava, Centrul "Hamangia” din Cernavoda. Programul acestora este intre 09:00 si 19:00, cu extensie pana la 22:00 la Cernavoda.
Muzeul de Arta Constanta - intre 13:00 si 21:00
Muzeul de Arta Populara Constanta - intre 18:00 si 24:00
La Cluj-Napoca, participa la Noaptea Muzeelor majoritatea muzeelor universitare (muzeele Universitatii Babes–Bolyai, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca), institutii de arta consacrate, centre culturale, dar si spatii independente, precum Universul lui Salvador Dali (Casa Hintz) si MiNA Cluj (Museum of Immersive New Art). Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizeaza un amplu eveniment dedicat Zilei Africii - orele 14:00–23:00. Turnul Croitorilor va fi deschis intre orele 10:00–24:00, cu mai multe propuneri de experiente multisenzoriale, iar la ora 19:00, Casino – Centrul de Cultura Urbana gazduieste dezbaterea "Cultura in era TikTok”.
La Timisoara, in Noaptea Muzeelor din 17 mai 2025, vor fi deschise publicului Muzeul National al Banatului, Filarmonica Banatul, Casa Artelor si Muzeul Tehnic al Universitatii Politehnica Timisoara. De asemenea, incepand cu ora 17.00, in Curtea Bastionului vor avea loc reconstituiri istorice, ateliere interactive, demonstratii de tir cu arcul, spectacole cu reptile, muzica medievala si teatru pirotehnic.
La Iasi, salile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise spre vizitare pana la ora 23:00, iar Targul Mesterilor Populari organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei va fi deschis pentru vizitare pana la ora 22:00, pe esplanada Palatului Culturii. Ateneul National din Iasi isi deschide portile in intervalul orar 18:00 -24:00, iar participarea este gratuita. De asemenea, duminica, cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor, intrarea la toate muzeele din cadrul Complexului Muzeal National "Moldova” va fi gratuita, pe durata programului standard de vizitare a muzeelor:
- Palatul Culturii Iasi
- Muzeul "Poni Cernatescu”
- Muzeul Memorial "Mihail Kogalniceanu”
- Muzeul Unirii
- Palatul "Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa
- Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni
- Muzeul Viei si Vinului din Harlau.
La Craiova, Muzeul Olteniei, Planetariul "Nicolaus Copernicus”, expozitiile permanente "Facerea Painii” si "Ritmurile Vietii” vor fi deschise gratuit vizitatorilor intre orele 20:00 si 00:00 (ultima intrare fiind permisa la ora 23:30). Casa Baniei gazduieste expozitia temporara "Oltenia in imagini” – Salonul Regional de fotografie pentru liceeni, editia a XIII-a. La Bailesti, publicul poate vedea o expozitie dedicata vietii si carierei marelui "Nea Marin", la Casa Memoriala Amza Pellea.
Sursa foto: Observatorul Prahovean