NASA: luna iulie, probabil cea mai fierbinte inregistrata vreodata
Luna iulie 2023 va fi, probabil, cea mai fierbinte luna din ultimele "sute, daca nu mii de ani" la nivel mondial, a declarat joi climatologul-sef al NASA, transmite France Presse.
Mai multe recorduri de caldura au fost deja doborate in luna iulie, dupa cum o indica doua instrumente ale Uniunii Europene si Universitatii din Maine, in Statele Unite, care combina datele de la sol si din satelit pentru a crea modele care genereaza estimari preliminare.
Desi cele doua instrumente difera usor unul de celalalt, tendintele de crestere a temperaturilor sunt fara echivoc si vor fi, probabil, reflectate in rapoartele lunare ale agentiilor americane, care dispun de date mai consolidate, a declarat jurnalistilor Gavin Schmidt, climatologul-sef al NASA.
Miercuri, observatorul european Copernicus avertizase deja ca lumea este pe cale sa inregistreze cea mai fierbinte luna iulie de la debutul masuratorilor, dupa o luna iunie deja record.
"Observam schimbari fara precedent in intreaga lume", a declarat Gavin Schmidt, adaugand ca "valurile de caldura din Statele Unite, Europa si China bat recorduri", mai ales ca acestea nu pot fi atribuite doar fenomenului El Nino, "care abia a sosit".
El Nino este un fenomen meteorologic ciclic care isi are originea in Oceanul Pacific si care determina o crestere a temperaturilor la nivel global, insotita de seceta in unele parti ale lumii si de precipitatii abundente in altele.
Desi El Nino joaca un rol mic in observatiile actuale, "de mai multe luni asistam la recorduri de temperatura la suprafata marii, chiar si in afara tropicelor", a declarat Gavin Schmidt.
"Si ne asteptam ca aceasta sa continue", a adaugat climatologul, "deoarece continuam sa emitem gaze cu efect de sera in atmosfera".
Fenomenele actuale sporesc probabilitatea ca 2023 sa fie cel mai cald an inregistrat vreodata. O astfel de probabilitate este in prezent de "50-50", potrivit calculelor lui Gavin Schmidt. Alti oameni de stiinta estimeaza insa o probabilitate de pana la 80%, a adaugat acesta.
"Preconizam ca 2024 va fi un an si mai cald, deoarece il vom incepe cu fenomenul El Nino care se acumuleaza in acest moment si care va atinge punctul culminant spre sfarsitul acestui an", a subliniat Schmidt, citat de Agerpres.