
Ministrul Educatiei a lansat in dezbatere noile planuri-cadru pentru liceu
Ministrul Educatiei a lansat in dezbatere noile planuri-cadru pentru liceu. Daniel David a declarat ca Educatia din Romania trebuie regandita pentru a deveni un instrument real de dezvoltare si nu o povara pentru elevi. "Nu vrem sa ne transformam copiii in hamali care sa poarte cursuri peste cursuri, discipline peste discipline. Trebuie sa asiguram o educatie relevanta, nu doar un volum de informatii greu de gestionat. (...) Sper ca aceasta dezbatere sa ne aduca mai aproape de un model educational mai eficient si mai modern”, a spus David.
Iata cum si-a explicat ministrul Educatiei viziunea privind directia pe care o doreste pentru invatamantul romanesc: "Stim cu totii ca alfabetizarea stiintifica este o problema grava. Rezultatele la testele PISA si TIMSS ne-au aratat unde suntem la 15 ani, iar ultimele analize privind competentele liceenilor si adultilor confirma un declin. A fost un moment dificil sa afirm acest lucru, dar educatia in forma actuala este un risc de securitate nationala. (...) Am incercat sa gasim un echilibru intre stiinte, identitate nationala, abilitati pentru viata si religie. Este un proces complicat, dar suntem deschisi la noi propuneri. Nu numarul de ore este problema, ci modelul de invatare. Dati-mi modele care functioneaza si ajustam orele in consecinta. (...) Nu vrem doar critici, ci propuneri concrete care sa duca la o educatie mai eficienta si adaptata realitatii", a subliniat Daniel David, care a reiterat importanta unui dialog constructiv intre elevi, profesori si parinti pentru a gasi cele mai bune solutii.
Dar Uniunea Elevilor Reprezentanti (UER) atrage atentia intr-un comunicat de presa ca schimbarile se axeaza pe reducerea numarului de ore, fara a aborda problema continutului materiei si a metodelor de predare. UER subliniaza ca materia este invechita, incarcata excesiv si nu raspunde nevoilor actuale ale tinerilor:"Este aberant ca dezbaterile despre reforma educatiei sa se limiteze doar la numarul de ore, ignorand problema reala: continutul materiei si modul de predare-invatare. Daca elevii sunt in continuare obligati sa invete mecanic, nu vor obtine nimic cu adevarat util in cei 12 ani de scoala”.
Sursa foto: BZI