
"Mihaita de la semafor", un fake deloc nevinovat
Zeci de mii de romani au fost pacaliti de o facatura (ca sa denumim mai pe romaneste acest fake) care il are in centru pe un "baiat amarat", "Mihaita de la semafor". Daca nu stii despre ce este vorba, citeste aici, ca sa nu fii si tu victima unei jenante escrocherii sentimentale care nu e tocmai nevinovata asa cum pare la prima vedere.
Edupedu.ro a pus capat unei istorioare lacrimogene destul de bine construite, mai ales ca putini sunt cei care stau sa vaneze detalii si le analizeaza cu atentie - cei mai multi dintre noi scrolam pe telefon, citim pe diagonala, ne aruncam ochii pe fotografie si cam atat - si pe asta se si bazeaza cei care produc aceste fake-uri. Povestea lui 'Mihaita”, adolescentul care spala parbrize intr-o intersectie din Bucuresti alaturi de fratele lui de 8 ani, a invadat feed-urile Facebook, a avut parte de zeci de mii de reactii si alte zeci de mii de comentarii, precum si de mii de share-uri. S-au folosit toate elementele clasice ale unui scenariu lacrimogen: un copil care cere bani la semafor, un tata epuizat care lucreaza ca paznic, frati cuminti si colegi de birou care se mobilizeaza exemplar.
Doar ca totul este fals, de la un capat la celalalt: nici baiatul, nici fratiorul lui, nici tatal trudit, nici intersectia unde ar fi avut loc scena emotionanta, nici povestitorul si nici colegii de birou nu exista. Nimic nu este adevarat.
De ce ar fi asta o problema? Pentru ca este vorba despre pagini de Facebook inselatoare. Postarea a fost postata pe pagina "Viata de romanas”, care nu are transparenta editoriala si niciun autor/responsabil declarat si a fost redenumita de mai multe ori, semn al unui plan de manipulare digitala. Anterior, pagina de Facebook creata in 2024 s-a numit pe rand "Descopera sanatatea”, "E F E M E R”, "Pescuit si Vanatoare” si "Inima deschisa”, pana sa devina din decembrie "Viata de romanas”. Astfel de pagini au fost folosite pentru propaganda politica in perioade electorale, dupa ce isi fidelizeaza cu astfel de postari "sentimentale" si nevinovate un public de buna credinta pe care ulterior il manipuleaza in avantajul unui candidat sau al unei grupari politice.