
Michael Jordan, binefacator al comunitatilor defavorizate
Celebrul fost baschetbalist Michael Jordan isi demonstreaza statutul de legenda si la ani de zile dupa retragerea din sportul in care a atins recorduri inca neegalate. Iar impactul activitatii sale in vietile americanilor este unul deosebit, mai ales in actualele conditii, cand administratia Trump schimba multe in mersul societatii. Jordan tocmai a deschis cea de a cincea clinica de sanatate cu servicii gratuite, in statul Carolina de Nord.
Evenimentul vine la o luna dupa ce detinatorul a sase titluri NBA anunta inaugurarea celei de a patra unitati Michael Jordan Family Medical Clinic in Wilmington, demonstrand ca se tine de cuvant in a oferi servicii medicale gratuite comunitatilor defavorizate.
Facilitatea medicala din Carolina de Nord are 12 saloane pentru pacienti, precum si un centru ambulatoriu de zi pentru servicii medicale primare si de medicina de familie. De asemenea, pacientii sunt indrumati si catre medici specialisti care au acceptat sa colaboreze in acest program, pro bono sau identificand resurse locale disponibile.
Opera filantropica medicala a lui Michael Jordan a inceput in 2019, cand a infiintat doua clinici in Charlotte. Succesul enorm al acestora l-a determinat pe fostul mare sportiv sa mai doneze inca 10 milioane de dolari in 2024, pentru extinderea initiativei. In primele noua luni de functionare, clinica din Wilmington a deservit peste 1.800 de pacienti, dintre care multi au mers pentru prima data in viata lor la medic, nefiind asigurati si provenind din comunitati sarace. Jordan insusi, care si-a petrecut anii de formare in Wilmington si cunoaste realitatile dezolante de acolo, a marturisit: "Cauza aceasta este pentru mine ceva personal. Imi da o mare satisfactie sa vad ca in mai putin de un an, prima clinica din Wilmington a avut un efect substantial asupra starii de sanatate a locuitorilor din orasul meu natal".
In initiativa sa, Michael Jordan a stabilit un parteneriat pe termen lung cu o cunoscuta retea medicala din SUA si, sub deviza "Cate un pacient, pe rand", isi propune sa stabileasca punti care sa lege comunitatile defavorizate si ignorate de autoritati de servicii medicale accesibile si sa se asigure ca de acestea pot beneficia toti, indiferent de statutul social, de venituri si de calitatea de asigurat (sau, mai precis, de absenta acesteia).
Sursa foto: Forbes