Meta risca o amenda uriasa de la UE
Uniunea Europeana a trimis luni Meta, compania-mama a Facebook, o lista de obiectii cu privire la afacerea sa cu anunturi online, Facebook Marketplace, o procedura oficiala care poate duce la o investigatie oficiala, transmite CNBC.
Comisia Europeana a transmis ca a constatat ca Meta a incalcat regulile antitrust ale UE prin denaturarea concurentei pe pietele pentru publicitatea online.
Executivul UE a contestat asocierea de catre Meta a serviciului Facebook Marketplace, care permite utilizatorilor sa listeze articole de vanzare, cu o retea sociala personala, Facebook.
Facebook Marketplace a fost lansata in 2016 si este folosita in 70 de tari pentru cumpararea si vanzarea de bunuri.
Comisia este ingrijorata ca acest aranjament ofera Facebook Marketplace ”un avantaj substantial de distributie, pe care concurentii nu il pot egala”.
Margrethe Vestager, vicepresedintele Comisiei responsabil cu politica de concurenta, a declarat ca legatura dintre Facebook si Marketplace face ca utilizatoril ”sa nu aiba de ales decat sa aiba acces la Facebook Marketplace”.
Tim Lamb, director pentru concurenta in zona EMEA la Meta, a declarat: ”Afirmatiile facute de Comisia Europeana sunt fara temei. Vom continua sa lucram cu autoritatile de reglementare pentru a demonstra ca inovarea produselor noastre este pro-consumator si pro-competitiva”
Comisia a deschis o investigatie asupra Meta in iunie 2021, analizand ”posibilul comportament anticoncurential al Facebook”.
Trimiterea unei declaratii de obiectii unei companii este un pas oficial in investigatiile UE in materie de concurenta si nu prejudiciaza rezultatul unei anchete.
Cu toate acestea, daca dupa ce o companie isi prezinta apararea Comisia gaseste in continuare suficiente dovezi ale unei incalcari a legislatiei sale, se poate confrunta cu potentiale modificari ale practicilor sale de afaceri sau cu o amenda de pana la 10% din veniturile anuale globale.
Pentru Meta, care a realizat venituri anuale de 117,92 miliarde de dolari in 2021, asta ar putea insemna o penalizare in valoare de pana la 11,8 miliarde de dolari, transmite news.ro.