Meta are in vedere abonamente platite pentru Europa
Meta ia in considerare posibilitatea de a oferi europenilor abonamente platite pentru a utiliza Instagram si Facebook fara publicitate si a respecta astfel legislatia europeana privind datele personale si publicitatea directionata, potrivit unei surse apropiate, transmite France Presse.
Potrivit unor informatii dezvaluite marti de Wall Street Journal (WSJ), Meta lucreaza la mai multe formule.
Abonatii ar putea plati in jur de 10 euro pe luna pentru contul lor de Instagram sau Facebook de pe computer si 13 euro pentru aplicatiile mobile de pe smartphone-uri. Fiecare cont suplimentar ar adauga aproximativ 6 euro la factura lunara.
Utilizatorii care nu sunt de acord ca grupul american sa le colecteze datele cu caracter personal in scopuri de directionare a publicitatii ar pastra accesul la platforme, contra cost.
Meta si Google si-au construit imperiul - si, in mare masura, structura economica a internetului - pe acest model: directionarea catre miliarde de utilizatori cu publicitate personalizata si bine pusa la punct, datorita datelor personale pe care le colecteaza.
Insa Uniunea Europeana (UE) lupta de mai multi ani impotriva urmaririi utilizatorilor de internet fara consimtamantul acestora, mai intai prin Regulamentul european privind protectia datelor (EDPR) din 2016, apoi prin Regulamentul privind pietele digitale (DMA), care a intrat in vigoare in aceasta vara.
Platformele digitale in cauza au termen pana la 6 martie 2024 pentru a se conforma acestor noi obligatii.
Meta a prezentat aceasta propunere autoritatilor europene de reglementare in septembrie, potrivit aceleiasi surse confidentiale. Bruxelles-ul nu a raspuns in mod oficial.
Oferirea de abonamente platite ar reprezenta o schimbare radicala de abordare pentru companie, care promisese ca Facebook va fi "intotdeauna" gratuit.
In iulie anul trecut, Curtea de Justitie a UE a emis o hotarare prin care a confirmat ca Meta nu are dreptul de a partaja informatii personale despre utilizatorii sai intre platformele sale.
Utilizatorii "trebuie sa fie liberi sa refuze in mod individual (...) sa isi dea consimtamantul pentru anumite prelucrari de date care nu sunt necesare pentru executarea contractului, fara a fi obligati sa se abtina complet de la utilizarea serviciului", a decis Curtea la 4 iulie.