2025-04-26 08:03:15

Masuri de securitate exceptionale, pentru inmormantarea Papei Francisc

Roma s-a pregatit sa protejeze cu un scut de securitate complet modern ritualurile antice ale funeraliilor papale si multimile uriase care le insotesc, relateaza Reuters si The Guardian.


In ciuda dorintei Papei Francisc de a avea parte de o despartire simpla si relativ discreta de aceasta lume, cei insarcinati cu organizarea si desfasurarea funeraliilor celui de-al 266-lea episcop al Romei se confrunta in continuare cu o gama larga de provocari logistice, tehnologice si de securitate.


Peste 200.000 de persoane sunt asteptate sa participe la funeraliile Papei Francisc, care au loc sambata in uriasa piata a Vaticanului, aflata in fata Bazilicii Sfantul Petru. Printre acestea se vor afla zeci de lideri mondiali - inclusiv sefi de stat precum presedintele american Donald Trump si membri ai familiei regale din Spania, Suedia, Belgia si Marea Britanie.

Cine participa la funeraliile Papei Francisc? Israelul va fi reprezentat la cel mai scazut nivel posibil, reflectand deteriorarea relatiilor cu Vaticanul


„Cel mai complex aspect este sosirea multor demnitari din intreaga lume, care se vor indrepta spre Roma pentru a merge intr-un singur punct”, a declarat joi seful politiei din Roma, Roberto Massucci, pentru postul de radio RTL 102.5.


Ministrul de interne al Italiei, Matteo Piantedosi, a declarat ca autoritatile pleaca de la premisa ca intre 150 si 170 de delegatii straine vor participa la funeraliile in aer liber din Piata Sfantul Petru, alaturi de zeci de mii de credinciosi.


Aproximativ 2.000 de politisti locali vor fi la datorie, carora li se vor alatura alte mii de agenti din cadrul fortelor nationale de securitate.


Masurile de securitate vor include patrule pe Tibru, drone, un dispozitiv al armatei pentru neutralizarea obiectelor zburatoare ostile si lunetisti, a declarat o sursa din politie pentru Reuters.


Strazile vor fi inchise circulatiei in jurul Vaticanului sambata, iar autoritatile evalueaza cel mai bun traseu pentru procesiunea care va duce sicriul pentru a fi inmormantat la Bazilica Santa Maria Maggiore (Sfanta Maria cea Mare) din Roma, unde Papa Francisc a ales sa fie inmormantat.


Papa Francisc a murit luni la varsta de 88 de ani, iar zeci de mii de oameni au trecut pe langa sicriul sau deschis de cand a fost depus, miercuri, in Bazilica Sfantul Petru. Ofiterii de securitate au patrulat in Piata Sfantul Petru in timp ce oamenii stateau la coada pentru a intra in bazilica.


Funeraliile vor incepe sambata la ora locala 10:00 a.m. (11.00, ora Romaniei).


Fabio Ciciliano, seful Departamentului national de protectie civila, a declarat ca oamenii s-ar putea aduna nu numai in Piata Sfantul Petru, ci si de-a lungul celor 4 km care separa Vaticanul de biserica Santa Maria Maggiore, de cealalta parte a Tibrului.

Nello Musumeci, ministrul italian pentru protectie civila, a declarat ca guvernul estimeaza ca operatiunea de securitate de sambata va costa cel putin 5 milioane de euro. Un binefacator anonim va suporta costurile inmormantarii, potrivit Sky News.


TRAFICUL AERIAN, O MARE PROVOCARE


Autoritatile, care au anuntat luni o zona de interdictie aeriana deasupra capitalei italiene in aceasta saptamana, vor trebui sa jongleze cu un flux constant de avioane VIP si e avioane de stat care vor ateriza pe aeroporturile din Roma pentru eveniment.


„Unele delegatii vor dori sa ramana la Roma pentru un timp, altele, marea majoritate pe care o inregistram in acest moment, vor pleca imediat dupa funeralii”, a declarat Ciciliano, subliniind dificultatea de a gestiona atat de multe sosiri si plecari.


El a precizat ca aeroportul militar din Pratica di Mare, la sud de Roma, va fi o solutie de rezerva pentru cele doua aeroporturi urbane Fiumicino si Ciampino, in caz de nevoie.


Compania nationala de cai ferate va adauga aproximativ 260.000 de locuri la trenurile sale catre capitala, a declarat Departamentul de protectie civila, in timp ce operatorul aeroporturilor din oras, ADR, se asteapta ca la Roma sa soseasca cu pana la 20.000 de persoane mai mult fata de estimarile anterioare facute pentru sarbatorile de Paste.


Dar locul Romei din lumina reflectoarelor nu se va incheia odata cu funeraliile. Multimi uriase se aduna in general pentru a astepta rezultatul conclavului secret al cardinalilor care alege un nou papa. Se preconizeaza ca acesta nu va incepe inainte de 6 mai.

Vezi si