Leul romanesc implineste 188 de ani. Ce se putea cumpara cu el
Intr-o zi de 16 septembrie, inanul 1835, domnitorul de atunci al Munteniei, Alexandru Ghica, a decretat leul ca moneda a Principatului sau. In acea vreme, Principatele Romane erau inca separate.
In Muntenia circulau mai multe monede straine, cele mai folosite fiind talerul olandez (sau loventhaler). Era o moneda frumoasa, cu un leu rampant pe avers, de unde si-a primit si numele taler-leu. Era o moneda populara in aceasta parte a Europei si concura paraua otomana.
Pe 16 septembrie 1835, leul este oficializat cand domnul Tarii Romanesti, Alexandru Ghica, il instituie ca moneda a tarii. Leul, unitate teoretica de cont, era echivalentul a 60 de parale, iar taxele, impozitele, tranzactiile se calculau in lei, dar se plateau inca in monede straine. Si in Moldova, domnitorul Mihail Sturdza, ar fi dorit in 1835 sa bata moneda, dar Imperiul Otoman s-ar fi opus ca un stat vasal sa faca pasi spre independenta, avand propria moneda.
La 3 martie 1870, se infiinteaza la Bucuresti Monetaria Statului, care bate, in acelasi an, moneda de argint de un leu si pe cea de aur de 20 lei.
Primele bancnote romanesti au fost biletele ipotecare din 1877, menite sa sustina Romania in Razboiul de independenta fata de Imperiul otoman. Dupa razboi, Romania devine regat, iar in 1880 este infiintata si Banca Nationala a Romaniei, singura abilitata in emiterea monedei, de metal sau hartie. De-a lungul timpului si a zbuciumatei istorii, mai ales a secolului XX, leul romanesc a cunoscut tot felul de schimbari, denominari si evolutii, inclusiv in forma preferata de numismati.
Cel mai puternic leu din istoria Romaniei ar fi fost cel din 1867, cand cu un leu se puteau cumpara zece paini. Un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.