Legea Educatiei vine cu modificari majore
S-a vorbit mult despre noile legi ale educatiei, dar cum greva personalului din invatamant si examenele au reprezentat in ultimele luni preocuparea principala pentru elevi si parinti, modificarile au fost ignorate, iar unele sunt majore. Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a celor doua legi, pentru invatamantul preuniversitar si cel superior.
Anul scolar 2023-2024 va incepe pentru elevii din preuniversitar in septembrie cu sanctiuni mai aspre pentru abateri disciplinare. De acum, elevii vor putea fi exmatriculati; sanctiunile vor veni gradual, in functie de gravitatea faptei, incepand cu observatia si mustrarea scrisa. Elevul dat afara se poate reinmatricula in anul scolar urmator. Profesorii vor confisca telefoanele mobile ale elevilor si le vor inapoia numai parintilor sau tutorilor legali. Regula e valabila doar pentru scolarii din clasele primare si gimnaziale. Pentru liceeni, decizia de a interzice sau nu telefoanele ramane la dispozitia scolii.
Religia va deveni proba la Bacalaureat si va fi a treia proba a profilului uman. Astfel, absolventii de liceu vor putea alege intre religie, geografie, filosofie, economie si una dintre stiintele socio-umane.
Se va da admitere la liceu cu examen pentru jumatate dintre locuri. Examenul se da dupa Evaluarea Nationala, acolo unde liceul merge pe aceasta optiune. Practic, se da intai examenul de admitere pentru 50% dintre locuri, apoi se face repartizarea computerizata. Ministerul Educatiei nu a explicat deocamdata cum se va desfasura concret acest examen, nici din ce materii. Prima generatie care il va da este cea care intra in clasa a V-a in anul scolar 2023-2024, iar acest tip nou de admitere se va generaliza din 2028.
Si o premiera absoluta pentru Legea Educatiei din Romania: programul special pentru elevii-parinti. Elevele insarcinate si elevii care au devenit parinti vor avea posibilitatea de a le fi motivate un anumit numar de absente si vor beneficia, printre altele, de program mai flexibil in grupe speciale, invatare remediala, consiliere scolara si administrativa, prioritate la inscrierea copilului la scoala si posibilitatea de a amana examenele daca acestea coincid cu perioada de nastere sau de ingrijire a copilului.
Sursa foto: Ministerul Educatiei