Laureatul Nobel pentru Fizica spune ca AI "ar putea inlocui complet realitatea"
"Inteligenta artificiala va decide totul, inclusiv destinul nostru. Traim intr-o lume in care continutul creat de AI ar putea inlocui complet realitatea asa cum o stim, eliminand orice distinctie intre adevar si minciuna”. Aceasta este declaratia proaspatului laureat al Premiului Nobel pentru Fizica, Geoffrey Hinton, considerat unul dintre pionierii inteligentei artificiale si parintele retelelor neurale (supranumit si "Nasul Chat GPT").
Britanico-canadianul Hinton, impreuna cu americanul John J. Hopfield au fost premiati de Academia Regala Suedeza de Stiinte "pentru descoperiri si inventii fundamentale care permit invatarea automata cu retele neuronale artificiale”.
In 2018, Hinton a castigat prestigiosul Premiu Turing, considerat "Premiul Nobel pentru informatica”, pentru munca sa la tehnologia de invatare automata ("deep learning”).
In octombrie 2023, Hinton, alaturi de Yoshua Bengio si alti cercetatori renumiti, a lansat un apel public pentru o gestionare mai responsabila a inteligentei artificiale, scotand in evidenta nevoia urgenta de a pune in aplicare masuri pentru a asigura un control etic si sigur al tehnologiei. De asemenea, apelul cere guvernelor sa impuna reguli stricte, cum ar fi inregistrarea modelelor de AI si protectia avertizorilor de integritate.
Considerat de unii un vizionar, de altii un fanatic periculos, Geoffrey Hinton (76 de ani) recunoaste ca AI poate scapa de sub control si poate evolua imprevizibil: "Candva, credeam ca AI va deveni mai inteligenta decat noi in 30-50 de ani. Acum, nu mai cred asta. Se poate intampla mult mai repede,” a spus el recent. Temerea sa cea mai mare este ca AI va ajunge sa elimine anumite locuri de munca si, eventual, sa reprezinte o amenintare pentru insasi existenta umanitatii, prin dezvoltarea sa autonoma si folosirea sa in scopuri malefice.
La randul lui, profesorul de la Universitatea Princeton John J. Hopfield (91 de ani) a creat o structura care poate stoca si reconstrui informatii. "Modul in care invatarea profunda prin retele neuronale artificiale va fi folosita in viitor depinde de cum alegem noi, oamenii, sa utilizam aceste instrumente incredibil de puternice, deja prezente in multe aspecte ale vietilor noastre”, mai transmite Academia de Stiinte de la Stockholm.
Sursa foto: CGTN