
La Cape Canaveral este programata, in premiera, decolarea primei rachete imprimate 3D
O racheta construita prin imprimare 3D va incerca sa decoleze pentru prima data, sambata, de la Cape Canaveral, in Florida, intr-un zbor inaugural care, daca va avea succes, ar putea contribui la revolutionarea industriei spatiale. Racheta, denumita Terran 1, este dezvoltata de compania Relativity Space, transmit agentiile internationale de presa.
Racheta este propulsata de un amestec de oxigen lichid si gaz natural lichefiat. Fereastra de oportunitate pentru lansare este cuprinsa intre orele locale 13:00 si 16:00 (20:00 si 23:00, ora Romaniei).
Scopul acestui prim zbor de testare este de a demonstra ca aparatul poate rezista presiunii unei decolari si de a aduna cat mai multe date pentru dezvoltarea ulterioara a acestor rachete, care sunt mai ieftine si mai usor de fabricat, potrivit companiei.
In total, 85% din masa rachetei a fost imprimata 3D, iar compania vizeaza o proportie de 95% in viitor.
Racheta Terran 1 are o inaltime de 33,5 metri si un diametru de putin peste 2 metri. Prima sa treapta are noua motoare, de asemenea tiparite 3D, iar a doua treapta are un motor.
O prima incercare de lansare a fost anulata in ultimul moment miercuri, din cauza unei probleme tehnice.
Tim Ellis, care are in jur de 30 de ani, este originar din Texas si a inceput facultatea la University of Southern California (USC), dorindu-si initial sa devina scenarist. Dupa primul an de facultate si-a schimbat optiunea si a decis sa urmeze specializarea in inginerie aerospatiala.
In 2015, Ellis a fondat Relativity Space impreuna cu fostul sau coleg de facultate Jordan Noone, avand ca scop sa lanseze pe orbita prima racheta complet imprimata 3D.
Ellis a fost inclus în 2019 pe lista TIME 100 Next, la secţiunea "Fenomene" şi este considerat noul star al antreprenorilor viitorului.