
Junk food-ul nu numai ingrasa, ci si prosteste
Un studiu realizat de cercetatori in psihologie de la Universitatea din Sydney, Australia, a descoperit ca dietele bogate in grasimi si zahar – adica mancarea de tip junk food – afecteaza negativ functiile cognitive, in special memoria si orientarea spatiala. Publicata in "International Journal of Obesity", cercetarea a implicat 55 de studenti cu varste intre 18 si 38 de ani si cu obiceiuri alimentare diferite: atat cei care au o dieta sanatoasa si echilibrata, cat si cei "abonati" la fast-food.
Metoda folosita de echipa condusa de cercetatorul Dominic Tran a fost una inovatoare si captivanta. Participantii au fost echipati cu casti VR si introdusi intr-un labirint virtual. Scopul: gasirea unei comori – un cufar ascuns intr-un colt al labirintului, inconjurat de repere vizuale distincte. Testul a fost repetat de sase ori, in aceeasi configuratie, pentru a le permite participantilor sa memoreze traseul si obiectele din jur. A saptea runda a fost cea decisiva: cufarul a fost eliminat, iar participantii au fost rugati sa se indrepte spre locul in care isi amintesc ca se afla.
Cei care consumau mai putin junk food s-au dovedit a avea o capacitate mai buna de reamintire, orientandu-se mai precis in spatiu. In schimb, persoanele cu un consum mai mare de zahar si grasimi s-au ratacit mai usor si au dat dovada de o memorie mult mai slaba, chiar daca locatia comorii fusese repetata de mai multe ori.
Dieta dezechilibrata este deja cunoscuta pentru efectele sale negative asupra corpului – contribuie la obezitate, diabet, boli cardiovasculare si chiar unele tipuri de cancer. Insa acest nou studiu adauga o dimensiune infricosatoare: junk food-ul poate accelera declinul cognitiv chiar din tinerete. "Aceasta cercetare ne ofera dovezi ca alimentatia influenteaza sanatatea creierului inca din perioada adultului tanar – o etapa in care, in mod normal, functiile cognitive ar trebui sa fie intacte”, a declarat profesorul Dominic Tran.
Sursa foto: New York Post