
Influencerii, o sursa de dezinformare
Influencerii, care au capatat un rol important in vietile celor care ii urmaresc, se dovedesc o sursa de informare indoielnica si chiar periculoasa. Aproape doua treimi (62%) dintre ei nu isi verifica sistematic sursele inainte de a impartasi informatii catre publicul lor, conform unui studiu al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie si Cultura (UNESCO).
Cercetarea a chestionat 500 de creatori de continut din 45 de tari. Paradoxul este ca 68% dintre ei sustin ca isi incurajeaza comunitatea sa gandeasca critic, dar informatia neverificata si de multe ori incorecta pe care o livreaza obtine de la urmaritori exact efectul contrar.
Studiul arata o realitate ingrijoratoare: numarul de vizualizari si de aprecieri primite de un continut este criteriul cel mai des citat de influenceri (42%) pentru a verifica veridicitatea unei informatii. Dar aceasta cifra poate fi usor manipulata, de exemplu prin utilizarea de boti. Pe de alta parte, prezenta dovezilor si a surselor in documentul utilizat a fost citata doar de 17% dintre respondenti.
Mai mult decat atat, 58% dintre cei intervievati in cadrul cercetarii UNESCO recunosc ca impartasesc informatii avand ca sursa doar propria experienta/opinie. Iar 21% dintre acestia nu ezita sa impartaseasca continut daca acesta le-a fost transmis "de prieteni in care au incredere”. In cele din urma, mass-media sunt citate in doar o treime din cazuri si doar 12% pentru surse oficiale guvernamentale sau de aplicare a legii. Aceasta lipsa de rigoare creste riscul de dezinformare si submineaza calitatea continutului partajat online, in special in perioade de criza.
"Creatorii de continut digital au dobandit un rol major, dar multi urmaritori au dificultati sa faca fata dezinformarii si discursului de ura online”, subliniaza Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
Sursa foto: Stirile PRO Tv