Incepe scoala. Elevi sunt, dar profesori?
Odata cu inceperea anului scolar, 24 de state membre ale Uniunii Europene (printre care, bineinteles, si Romania) se confrunta cu deficitul de cadre didactice. Doar Croatia si Cipru nu au raportat o lipsa de personal din domeniul educatiei, conform raportului Education and Training Monitor 2023 al Comisiei Europene, in timp ce Grecia nu are suficiente date publice disponibile.
Suedia a fost raportata ca fiind una dintre cele mai afectate, avand nevoie de 153.000 de profesori calificati pana in 2035. In Portugalia, sindicatele profesorilor estimeaza ca intre 4 700 si 4 800 de profesori se vor pensiona - "cel mai mare numar din mileniu”. Aceasta tara va avea nevoie de peste 30.000 de noi educatori profesionisti pana in 2030.
De altfel, multe tari sufera de pe urma imbatranirii populatiei de profesori, un val de pensionari fiind asteptat in urmatorii cativa ani, ceea ce nu face decat sa sporeasca presiunea asupra sistemului. Conform Eurostat, in 2021, doar 8 % din totalul cadrelor didactice aveau mai putin de 30 de ani si, din cauza stresului si a salariilor mici, prea putini tineri doresc sa imbratiseze o cariera didactica, in timp ce alti tineri profesori renunta la ea.
Integrarea copiilor ucraineni in scolile din UE ca urmare a razboiului a exacerbat, de asemenea, problema lipsei de profesori in Europa. In Polonia, in februarie 2023, 43.800 de copii stramutati din Ucraina erau inscrisi in invatamantul prescolar.
Cum stam in Romania? Aproape 44.600 de profesori suplinitori au predat in scolile si gradinitele de la noi, in anul scolar 2023-2024, potrivit datelor Ministerului Educatiei. Este cel mai mare numar din ultimii cinci ani. Dar la noi, imbatranirea corpului didactic nu este atat de accentuata: doar 16,9 % dintre cadrele didactice din scolile din Romania aveau peste 55 de ani in 2021 (media in UE fiind de 24,5 %).
Sursa foto: needpix.com