Incepe Festivalul International de Poezie Bucuresti
Editia din acest an a Festivalului International de Poezie de la Bucuresti (FIPB), a XIII-a, debuteaza luni. Sunt invitati peste 170 de poeti din 27 de tari de pe 4 continente, cu un program dens si interesant.
In cifre, programul editiei din acest an a Festivalului International de Poezie de la Bucuresti inseamna peste 50 de ore de lecturi publice, peste 15 ore de dezbateri si tot atatea de momente de performance avand ca punct de plecare poezia, 6 ore de lansari si tot 6 ore de dialoguri, peste 10 ore dedicate vernisajelor unor proiecte artistice, 13 ore de concerte, peste 20 de ore in compania filmelor si 5 ore de momente teatrale, toate desfasurate in peste 15 spatii culturale din capitala.
Poezia se va auzi la editia din acest an a FIPB de la peste 100 de microfoane, iar peste 1500 de scaune asteapta sa ii primeasca pe iubitorii de poezie din Bucuresti de-a lungul celor sapte zile de festival.
Deschiderea Festivalului va avea loc in Aula Bibliotecii Central Universitare din capitala, luni, 11 septembrie, incepand cu ora 18.00, in prezenta organizatorilor, reprezentati de Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Romane si managerul proiectului, alaturi de reprezentanti ai celor mai importante institutii culturale nationale, precum si ai unor prestigioase institutii internationale partenere ale proiectului cu sediul in Romania.
Ultimul eveniment din programul FIPB 2023 este spectacolul de teatru „DesFacerea lumii sau Spectacol in aer liber", dupa Nina Cassian, cu insertii poetice semnate Nichita Stanescu si Marin Sorescu. Intre aceste doua „borne", programul insumeaza peste 50 de evenimente, pe teme si formate diferite, un program amplu si dens, construit de-a lungul ultimei jumatati de an de echipa Muzeului National al Literaturii Romane alaturi de zecile de parteneri ai proiectului, un exercitiu de estetica relationala a artelor, un spatiu de conversatie si reflectie, in cadrul caruia sunt impartasite noi perspective, unde scrisul este sarbatorit ca arta, alaturi de tonalitatile muzicii de jazz, nuantele si viziunile picturale sau imersiunea intr-un spectacol teatral sau unul cinematografic.