
In Europa se lanseaza Meta AI
Gigantul american Meta lanseaza, joi, in Uniunea Europeana, asistentul sau generativ de inteligenta artificiala (AI), Meta AI, care va fi oferit treptat in toate aplicatiile sale (Facebook, Instagram, Messenger si WhatsApp), la mai mult de un an de la lansarea sa in SUA.
"Ne-a luat mai mult timp decat ne asteptam sa implementam tehnologia noastra AI in Europa, deoarece continuam sa navigam intr-un sistem european complex de reglementare, dar suntem incantati ca am reusit in cele din urma", a explicat compania intr-un comunicat.
Prezentat in SUA in septembrie 2023 si apoi implementat in toate aplicatiile grupului in aprilie 2024, Meta AI este un instrument de inteligenta artificiala generativa care raspunde la intrebarile utilizatorilor prin generarea de text si imagini, precum ChatGPT de la rivalul OpenAI. De asemenea, are acces la motoarele de cautare pe internet.
Meta si-a suspendat pana acum implementarea in UE, sustinand ca nu are vizibilitate in ceea ce priveste interpretarea de catre autoritatile europene a diferitelor legi care incadreaza noile tehnologii, cum ar fi Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR) si cele privind pietele digitale si IA.
In vara anului trecut, Mark Zuckerberg, directorul sau general, a scris un editorial, semnat impreuna cu Daniel Ek, directorul general al Spotify, in care critica un cadru de reglementare european „fragmentat”, cu o „punere in aplicare inconsecventa”, care „frana inovarea si dezvoltatorii”.
Dupa multe dispute cu autoritatile de reglementare, Meta ofera in sfarsit consumatorilor europeni o interfata centrata pe generarea de text, fara imagini, spre deosebire de versiunile disponibile in SUA si in tarile din afara Europei.
Un alt aspect important este ca Meta AI, care va fi disponibil in sase limbi, nu a fost antrenat pe baza datelor utilizatorilor europeni.
Meta intentioneaza sa isi lanseze treptat asistentul in 41 de tari europene, inclusiv Franta si Germania, precum si in 21 de teritorii europene de peste mari, in urmatoarele cateva saptamani.
Ca si alti giganti din Silicon Valley, Meta a facut din inteligenta artificiala o prioritate si intentioneaza sa investeasca intre 60 si 65 de miliarde de dolari in acest an, o mare parte din aceasta suma in centre de date, servere si infrastructura de retea, esentiale pentru dezvoltarea acestei tehnologii.
"Ma astept ca un asistent AI sa depaseasca un miliard de utilizatori in acest an si, pentru mine, acesta va fi Meta AI", a declarat Mark Zuckerberg la prezentarea rezultatelor anuale ale companiei sale la sfarsitul lunii ianuarie.
In prezent, Meta pretinde ca are 700 de milioane de utilizatori activi lunar pentru asistentul sau.