Henry Kissinger, despre inteligenta artificiala: E cea mai mare provocare a vremurilor noastre
Henry Kissinger a descris inteligenta artificiala ca fiind „cea mai mare provocare a vremurilor noastre” si a prezis ca omenirea ar putea fi inlocuita de roboti in urmatorii 5 anir
. Fostul sef al diplomatiei americane a facut comentariile intr-o conversatie cu Mathias Döpfner, director general al Axel Springer. Un videoclip cu interviul a fost publicat de Welt TV. De cand a aparut ChatGPT al companiei OpenAI, in noiembrie 2022, inteligenta artificiala pare mai aproape ca niciodata sa inlocuiasca multe dintre joburile care pana acum erau indeplinite de oameni, precum cele din domeniul tehnologiei, media, justitie, cercetare de piata, educatie, comert, design grafic, contabilitate si servicii cu clientii. Kissinger, care a implinit anul acesta 100 de ani, a spus ca este ingrijorat ca AI-ul ar putea deveni atat de puternic pe termen lung incat vom trai scenariul, pana acum de domeniul stiintifico-fantasticului, in care oamenii sunt subordonati robotilor si nu invers. „Cred ca [situatia] poate fi evitata, dar numai prin intelegerea esentei acestei inteligente, care va fi capabila sa genereze propriul sau punct de vedere”, a spus Kissinger. Kissinger a scris o carte despre inteligenta artificiala - „The Age of AI and Our Human Future” - impreuna cu fostul director general al Google, Eric Schmitt, si informaticianul Daniel Huttenlocher, in care au explorat felul in care AI-ul ar putea schimba relatia noastra cu cunoasterea, politica si societatea.
Principala temere a lui Kissinger este inteligenta artificiala generativa – algoritmi precum ChatGPT, care creeaza continut pornind de la comenzi si contexte simple – si procesul prin care dobandeste si genereaza cunostinte. „Odata ce aceste masinarii pot comunica unele cu celelalte, ceea ce se va intampla cu siguranta in urmatorii 5 ani, atunci aproape ca devine o problema la nivel de specie daca specia umana poata sa isi pastreze individualitatea in fata acestei competitii”, a spus fostul Secretar de Stat. Kissinger a mai spus ca a inceput sa incerce sa adune laolalta oameni de stiinta bine intentionati pentru a promova cauzele libertatii si convietuirii in lume.