2024-12-14 10:32:31

Henri Coanda si primul zbor cu reactie


Pe 16 decembrie 1910, la Ussy-les-Moulineaux, langa Paris, Henri Coanda, un tanar inginer roman de doar 24 de ani, a testat primul avion cu reacție din lume. Incepea o noua era în aviație.


Portretul unui vizionar

Nascut pe 7 iunie 1886, in București, Coandă era pasionat de stiinta si inovatie inca din copilarie. Studiile l-au purtat prin marile universități europene, inclusiv la Scoala Superioara de Aeronautica din Paris. Cu o minte strălucita si o viziune avangardista, Coanda nu s-a limitat la designul avioanelor; inventiile sale au depășit granitele aviației, abordand si alte domenii precum aerodinamica și transporturile.

Primul avion cu reactie

Avionul sau, numit „Coanda-1910”, era diferit de tot ce existase pana atunci. In locul elicei tradiționale, acesta folosea un motor cu reactie, bazat pe efectul care avea sa-i poarte numele – efectul Coanda, un fenomen aerodinamic prin care un jet de fluid adera la o suprafață curbata. ÎI timpul testului, avionul a decolat accidental, provocand un incendiu. Desi nu a fost un zbor complet controlat, experimentul a demonstrat potențialul propulsiei cu reactie.


Invenția nu a fost apreciată imediat, dar tehnologia lui Coand avea sa devinat fundamentul aviatiei supersonice si al transportului modern. Astazi, efectul Coandă este utilizat nu doar in avioane, ci si la automobile, turbine eoliene si multe alte dispozitive.

Curiozități despre Henri Coandă

  • In copilarie, el construia modele de avioane si chiar lansatoare de rachete din lemn, impresionandu-si colegii.
  • A fost numit „omul care a inventat viitorul” datorita inovațiilor sale.
  • Deși roman, a lucrat în numeroase tari, contribuind la proiectele aeronautice ale Frantei, Germaniei si Marii Britanii.


Henri Coandă nu a fost doar un inventator; el a deschis usa catre o lume in care zborul a devenit dintr-un vis, o obisnuinta.


Vezi si