2025-04-09 07:44:51

Helios, primul caine salvator montan din Romania iese la pensie

Primul caine salvator montan din Romania, Helios, de la Salvamont Arges, se pregateste de pensionare dupa mai bine de 12 ani de serviciu in care a salvat victime disparute, ratacite sau surprinse de avalansa. Helios, un caine din rasa Border Collie, a participat la 26 de misiuni dificile de salvare. Urmasii lui continua munca alaturi de salvamontisti, iar el va contribui la antrenarea viitoarelor generatii de caini salvatori.


Helios, cel care a pornit motoarele sistemului de interventie cu unitati canine in Salvamont Romania, se pregateste de pensie”, au transmis reprezentantii Departamentukui pentru Situatii de Urgenta, intr-o postare pe Facebook.


Potrivit acestora, primul serviciu care a folosit un caine in salvarea montana si a initiat conceptul la nivel national a fost Salvamont Arges, in 2013.


”Este vorba despre Helios, un caine din rasa Border Collie. Acesta a ajuns in familia salvamontistilor romani, pe cand avea doar sapte luni, donat de catre asociatia Pays de Savoie Solidaire catre Consiliul Judetean Arges, dupa ce o delegatie a salvamontistilor argeseni a participat, in Franta, la cursuri de antrenament privind cainii de avalansa. Astfel, in urma cu 12 ani, Helios si conductorul sau Ion Sanduloiu - seful Salvamont Arges au constituit prima unitate canina din Romania”, au mai transmis oficialii DSU.


Acestia precizeaza ca, in prezent, tara noastra are 31 de unitati canine operationale, implicate in sute de actiuni in sprijinul comunitatii.


Conductorul salvatorului patruped, seful Salvamont Arges Ioan Sanduloiu, povesteste ca impreuna cu Helios a construit totul.


”Am exemplificat cu el, in toti acesti ani, modul de interventie si comportamentul corect al conductorului impreuna cu cainele, atat la avalansa, cat si in mediul natural. Este disciplinat, curajos, calm si devotat! Actioneaza ca un militar mititel. Acum, la 12 ani si jumatate ai lui, mergem impreuna mai departe, intr-un ritm si la distante adaptate capacitatii lui de efort”, spune Ion Sanduloiu, conductorul salvatorului patruped.


Ultima evaluare pentru mentinerea brevetului a sustinut-o la inceputul anului curent, ceea ce ii permite sa fie operational, pana in 2026. Varsta inaintata nu a constituit un impediment pentru patruped sa impresioneze prin abilitatile sale exceptionale si sa treaca, cu brio, toate testele la care a fost supus, in aplauzele si sub privirile admirative ale celor prezenti.


”In cautarea cu caini, de multe ori sunt mai importante indiciile si informatiile pe care ni le dau acestia, decat gasirea propriu-zisa, care este conditionata si de repartizarea in sectorul de cautare in care este victima, pentru ca in sectorul verificat cu caine, sigur nu mai este nevoie de cautare cu cordon uman”, explica seful Salvamont Arges, retraind, cu nostalgie, cateva dintre cele 26 de misiuni de cautare-salvare in care a fost implicat Helios.


Potrivit datelor transmise de DSU, chiar daca Helios se va retrage ”oficial” din serviciul comunitatii, ramane aproape de salvamontisti si, mai mult, continua sa fie un mentor pentru generatiile mai tinere de caini de avalansa. Cu atat mai mult cu cat, are deja foarte multi urmasi in Salvamont Romania. Trei pui ai sai (brevetati) - Loca, Haruki si Kamura continua munca tatalui pentru siguranta celor care iubesc muntele, iar din urma, vin si nepotii – in special proaspat brevetata Viper!


”Munca remarcabila a acestor patrupezi, alaturi de conductorii lor, dar si a salvatorilor montani, in general, completeaza efortul integrat al efectivelor care intervin in situatii de urgenta, in coordonarea sau coordonarea operationala a DSU. Ceea ce ii uneste, indiferent de structura din care fac parte este scopul comun, acela de a salva vieti”, au mai transmis oficialii DSU.


Vezi si