
Ghidul La Liste a premiat cei mai buni patiseri din lume
Treizeci si sase de maestri patiseri, dintre care mai mult de jumatate sunt femei, au fost recompensati luni de ghidul culinar La Liste, inclusiv francezul Maxime Frederic, care a fost desemnat cel mai creativ bucatar-patiser din lume, transmite France Presse.
'Premiul pentru creativitate ne reprezinta bine', a declarat foarte bucuros Maxime Frederic, maestru patiser in restaurantul hotelului Cheval Blanc Paris, in restaurantul Cafes Louis Vuitton si proprietar al patiseriei PleinCoeur din Paris.
'Sunt foarte multumit pentru ca acest premiu valorifica intr-adevar munca unei echipe', a adaugat acest bucatar francez, in varsta de 36 de ani, desemnat deja 'Patiserul anului 2022' de ghidul gastronomic Gault & Millau.
Ghidul culinar La Liste, infiintat in 2015 si care concureaza de cativa ani cu celebrul ghid Michelin, stabileste clasamentul celor mai bune restaurante si hoteluri din lume si, incepand din 2022, al celor mai bune patiserii din lume.
Franta a primit in acest an 16 recompense, inclusiv prin Julien Abourmad - Premiul Inovatiei pentru patiseria The French Bastards - si prin Claire Heitzler - Premiul pentru Responsabilitate Etica si de Mediu.
'Acesta este cu adevarat demersul pe care am vrut sa il promovez, atat in ceea ce priveste provenienta produselor, cat si a ambalajelor', a declarat Claire Heitzler, a carei patiserie, 'Claire Heitzler & Producteurs', se afla in localitatea Levallois-Perret, situata in apropiere de Paris.
Printre ceilalti patiseri premiati in acest an figureaza bucatari din Italia (Iginio Massari - Premiul onorific pentru intreaga cariera), India (Pooka Dhingra - Premiul pentru Patiseria Schimbarii) si din Ecuador (Pia Salazar si Alejandro Chamoro, pentru 'Pasteleria Pia' din Quito, pentru una dintre cele mai bune lansari ale anului curent).
In total, 18 tari sunt reprezentate in palmaresul din 2025, in care femeile reprezinta, pentru prima data, mai mult de jumatate - 60% - din totalul laureatilor.
'Pentru noi, rezultatul trebuie sa reflecte o patiserie globala si suntem atenti la reprezentarea geografica si la diversitatea unitatilor de servire pe care le promovam', a declarat Helene Pietrini, directorul general al ghidului gastronomic La Liste.
'Patiseria este de 10-15 ani incoace o profesie mult mai feminina decat restul sectiunilor din industria restaurantelor', a subliniat Jorg Zipprick, cofondator si redactorul-sef al ghidului La Liste. In opinia sa, acest lucru este rezultatul unui 'reflex' al sefilor de restaurante de a le incuraja pe tinerele femei sa urmeze o ucenicie in patiserie.
foto: La Liste, pagina de FB.