2025-01-01 21:28:45

Fumatul interzis in aer liber, la Milano

 In conformitate cu „ordonanta privind calitatea aerului” adoptata de Milano in 2020, „de la 1 ianuarie 2025, interdictia de a fuma va fi extinsa la toate spatiile publice, inclusiv la strazi”.


Singura exceptie tolerata de noile reglementari sunt „locurile izolate in care este posibil sa se pastreze o distanta de cel putin zece metri fata de alte persoane”, ceea ce, intr-un oras dens populat precum Milano, este o adevarata incercare, cu exceptia, poate, a toiului noptii.


Tigarile electronice nu sunt afectate de aceasta masura.


Vicepresedintele Federatiei italiene a tutungeriilor, Emanuele Marinoni, el insusi proprietar al unei tutungerii din Milano, se asteapta la „o scadere a vanzarilor de 20 pana la 30%”.


„In acest moment, cand oamenii sunt la birou, ies afara sa fumeze. Prin urmare, este evident ca va exista o scadere a consumului de tigari” in urma acestei noi interdictii, a declarat el pentru AFP.


Contravenientii risca o amenda cuprinsa intre 40 si 240 de euro.


In capitala Lombardiei, fumatul era deja interzis din 2021 in spatiile verzi publice, cu exceptia cazurilor in care poate fi respectata o distanta de siguranta de zece metri, in zonele de joaca pentru copii, in statiile de autobuz si de taxi si in toate facilitatile sportive.


Orasul Milano, care este inconjurat de o retea industriala densa si sufera in mod regulat de niveluri de poluare cu particule fine si oxizi de azot care depasesc standardele, este foarte constient de necesitatea de a combate poluarea aerului, in special in vederea Jocurilor Olimpice de iarna din 2026, pe care le gazduieste in parteneriat cu statiunea Cortina.


Fumul de tigara, „ca orice proces de ardere, contribuie la crearea de particule”, a spus, pentru France Presse, viceprimarul orasului Milano, Anna Scavuzzo.


Italia a demarat campania antifumat in 1975, cu o interdictie limitata la transportul public. In 1995, aceasta a fost extinsa la administratiile publice, iar in 2005 la toate locurile publice inchise.


Aproape un italian din cinci fumeaza, potrivit cifrelor Institutului National de Statistica (Istat) care dateaza din 2023, iar 93.000 de decese pe an sunt atribuite fumatului, potrivit Ministerului Sanatatii. Spre comparatie, aproape trei francezi din zece fumeaza, fata de 8% in Suedia si 37% in Bulgaria, cele mai bune si, respectiv, cele mai slabe performante din Uniunea Europeana, unde procentul mediu de fumatori este de 24%.


In plus, pretul mediu al unui pachet de tigari in Italia este de sase euro, fata de dublu al celui din Franta, de exemplu.


Masura luata de Milano se inscrie intr-o miscare generala de eradicare a tutunului, urmand exemplul orasului Mexico, care a interzis fumatul in anumite zone din centrul istoric din 2022.


Printre cele mai ambitioase tari, Regatul Unit isi propune sa devina progresiv fara tutun. Conform unui proiect de lege in curs de adoptare, persoanele nascute dupa 2009 nu vor mai putea cumpara legal o tigara. In plus fata de aceasta interdictie generationala, Londra doreste sa interzica fumatul in zonele exterioare, cum ar fi locurile de joaca pentru copii si in jurul scolilor si spitalelor.


Inaintea Regatului Unit, alte tari au incercat sa introduca o interdictie a fumatului pe generatii. In 2022, Noua Zeelanda a interzis vanzarea de tigari pentru toti cei nascuti dupa 2008. Dar cand conservatorii au venit la putere la sfarsitul anului 2023, au renuntat la masura.


Vezi si