2024-03-04 21:01:00

Franta trece in Constitutie dreptul la avort

Parlamentul francez, reunit luni la Versailles, a votat in favoarea inscrierii in Constitutie a intreruperii voluntare a sarcinii, ceea ce face din Franta prima tara din lume care inscrie oficial in Constitutie dreptul la avort, relateaza BFMTV si Reuters.

 Dezbaterea istorica din parlamentul francez s-a deschis putin dupa ora locala 15.30, in cadrul solemn al Castelului Versailles si al uriasului sau hemiciclu, unde cei 925 de parlamentari au decis sa inscrie avortul in textul fundamental.


In aplauze furtunoase, Yaël Braun-Pivet, presedinta Adunarii Nationale, a anuntat ca 780 de deputati au aprobat propunerea si doar 72 de deputati au votat impotriva.

Pentru a fi adoptat, textul guvernului trebuia sa fie votat de cel putin 3/5 din membrii Congresului. Au participat la vot 902 deputati din 925, existand 852 de voturi exprimate.


La scurt timp, presedintele Republicii, Emmanuel Macron, si-a exprimat bucuria fata de rezultatul votului pe X. "Mandrie franceza, mesaj universal", a scris el. "Sa sarbatorim impreuna intrarea unei noi libertati garantate de Constitutie prin prima ceremonie de consacrare din istoria noastra deschisa publicului", a indemnat Macron.


"Ne vedem pe 8 martie, Ziua internationala a drepturilor femeilor", a adaugat el.

 Este o premiera mondiala salutata de grupurile pentru drepturile femeilor ca fiind istorica, dar este aspru criticata de grupurile anti-avort.


Dreptul la avort este mai larg acceptat in Franta decat in Statele Unite si in multe alte tari, sondajele aratand ca aproximativ 80% dintre francezi sustin faptul ca avortul este legal.


"Trimitem un mesaj tuturor femeilor: corpul tau iti apartine si nimeni nu poate decide in locul tau", a declarat premierul Gabriel Attal in fata deputatilor si senatorilor reuniti pentru votul special.


Femeile au dreptul legal la avort in Franta de la o lege din 1974 - pe care multi au criticat-o aspru la vremea respectiva. Insa decizia Curtii Supreme a SUA din 2022 de a anula hotararea Roe vs. Wade, care recunostea dreptul constitutional al femeilor la avort, i-a determinat pe activisti sa faca presiuni asupra Frantei pentru a deveni prima tara care sa protejeze in mod explicit acest drept in legea sa fundamentala.


"Acest drept (la avort) s-a retras in Statele Unite. Si astfel, nimic nu ne-a facut sa credem ca Franta ar fi ferita de acest risc", a declarat Laura Slimani, de la grupul de aparare a drepturilor Fondation des Femmes.


Votul de luni a consacrat in articolul 34 din Constitutia franceza ca "legea determina conditiile in care o femeie are garantata libertatea de a recurge la avort".


"Franta este in prima linie", a declarat sefa camerei inferioare a parlamentului, Yael Braun-Pivet, din partidul centrist al presedintelui francez Emmanuel Macron.

Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a declarat ca presedintele Emmanuel Macron se foloseste de acest demers pentru a obtine beneficii politice. "Vom vota pentru a o include in Constitutie, deoarece nu avem nicio problema cu acest lucru", a declarat Le Pen reporterilor inainte de votul de la Versailles, adaugand in acelasi timp ca este exagerat sa fie numit un pas istoric deoarece, a spus ea, "nimeni nu pune in pericol dreptul la avort in Franta".


Pascale Moriniere, presedinta Asociatiei Familiilor Catolice, a calificat aceasta decizie drept o infrangere pentru militantii anti-avort. "Este (de asemenea) o infrangere pentru femei", a spus ea, "si, bineinteles, pentru toti copiii care nu pot vedea aceasta zi", a adaugat ea.


Moriniere spune, de asemenea, ca nu era nevoie sa se adauge dreptul la avort in Constitutie. "Am importat o dezbatere care nu este franceza, deoarece Statele Unite au fost primele care au eliminat acest lucru din lege, odata cu abrogarea deciziei Roe vs. Wade", a spus ea. "A existat un efect de panica din partea miscarilor feministe, care doreau sa graveze acest lucru in marmura Constitutiei", a comentat ea.


Vezi si