2023-09-30 09:30:15

Floarea de colt a fost aclimatizata si ar putea fi cultivata la ses

Floarea de colt, specie protejata in Romania, ar putea fi cultivata in jardinierele si gradinile din Romania, dupa ce, in urma unor cercetari, specialistii Bancii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzau au reusit sa o aclimatizeze la campie, pastrand totodata in conservare seminte, in eventualitatea disparitiei ei.


Floarea de colt sau Floarea reginei este considerata monument al naturii si este protejata prin lege inca din anul 1931. Planta creste la altitudini cuprinse intre 1.800 si 3.000 de metri, pe cele mai abrupte stanci, in Muntii Alpi si Carpati. In tara noastra se intalneste destul de rar si in locuri adesea inaccesibile, de obicei in zona montana alpina, in Muntii Vrancei, Bucegi, Fagaras, Maramures, Rodna sau in Parcul National Cozia. Cercetatorii BRGV au reusit sa obtina seminte viabile ale Florii de colt pe care le pastreaza in situatia in care, la un moment dat, planta ar putea disparea din anumite areale si s-ar impune repopularea zonei, transmite Agerpres..

Cu toate ca Floarea de colt este intalnita la altitudini inalte si beneficiaza de conditii speciale pentru a se dezvolta, cercetatorii Bancii de Resurse Genetice au reusit la Buzau sa o aclimatizeze. Acest lucru inseamna ca pe viitor Floarea de colt ar putea fi cultivata atat in scop stiintific, cat si peisagistic, in jardiniere, gradini si ghivece. In acest fel, este de parere directorul BRGV, ar putea fi inlaturata tentatia unor oameni de a o culege din mediul ei natural.

Aclimatizarea Florii de colt a putut fi realizata prin intermediul unor metode folosite de cercetatori pentru o alta specie de planta - Sideritis Scardica sau Mursalski chai.

Floarea de colt ascunde un secret pe care cercetatorii abia acum au reusit sa il afle. Dimineata si seara, floarea degaja un parfum deosebit.


Vezi si