Festivalul de Film de la Cannes, cea de-a 56-a editie
Un duo feminist interpretat de actritele franceze Isabelle Huppert si Hafsia Herzi, revenirea cinematografiei independente americane si a productiilor argentiniene si palestiniene se regasesc in programul Quinzaine des Cineastes, o sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes, ajunsa la cea de-a 56-a editie si a carei selectie a fost anuntata marti, informeaza AFP.
In ceea ce priveste productiile franceze, selectionerul Julien Rejl a anuntat ca filmul de deschidere va fi "Ma vie, ma gueule", un lungmetraj postum al regizoarei Sophie Fillieres, o personalitate marcanta a cinematografiei independente si decedata anul trecut, cu Agnes Jaoui in distributie.
Corsicanul Thierry de Peretti continua sa exploreze istoria politica a insulei lui natale ("A son image"), in timp ce filmul "Les pistolets en plastique", de Jean-Christophe Meurice, prezinta un fapt divers cu accente trash, cu Jonathan Cohen, Nora Hamzawi, Vincent Dedienne, Thomas VDP si Aymeric Lompret pe afis.
Hafsia Herzi si Isabelle Huppert intruchipeaza un duo feminist in filmul "La prisonniere de Bordeaux", regizat de Patricia Mazuy.
Cinematografia independenta americana revine in aceasta sectiune, inclusiv printr-un film care ii reuneste in scena unei mese de Craciun pe Michael Cera si copii ai unor legende de la Hollywood, Francesca Scorsese si Sawyer Spielberg, in pelicula "Christmas Eve In Miller's Point", de Tyler Taormina.
In acest an au fost selectate mai multe filme care provin din tari in care realizarea de productii cinematografice reprezinta o adevarata lupta.
Printre ele se afla lungmetrajul "Something Old, Something New, Something Borrowed" al argentinianului Hernan Rosselli, "un demn reprezentant al unei cinematografii aflate in pericol" din cauza politicii promovate de ultraliberalul Javier Milei, potrivit declaratiilor facute de Julien Rejl, precum si premiera unei fictiuni palestiniene semnate de Mahdi Fleifel ("To a land unknown"), despre doi verisori palestinieni blocati in Atena care incearca sa ajunga in Germania.
Merita mentionat si filmul egiptean "East of Noon", regizat de Hala Elkoussy. Julien Reijl a salutat "curajul acestui cineast, intrucat cenzura egipteana nu a fost niciodata atat de feroce fata de autorii de filme".
Quinzaine des Cineastes este o sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes, infiintata in 1969 de Societe des realisateurs de films (SRF) dupa evenimentele din mai 1968, care au determinat anularea celebrului festival de pe Croazeta.
Programul acestei sectiuni contine scurtmetraje, lungmetraje si documentare regizate de cineasti mai putin cunoscuti, apartinand tuturor genurilor cinematografice. Quinzaine des Cineastes a permis descoperirea unor artisti care s-au dovedit ulterior deosebit de talentati, precum George Lucas, Ken Loach, fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne, Michael Haneke si Spike Lee.
Lungmetraje:
"Ma vie, ma gueule", de Sophie Fillieres - filmul de deschidere
"A Son Image", de Thierry de Peretti
"Christmas Eve In Miller's Point", de Tyler Taormina
"Desert of Namibia", de Yôko Yamanaka
"East of Noon", de Hala Elkoussy
"Eat The Night", de Caroline Poggi & Jonathan Vinel
"Eephus", de Carson Lund
"Gazer", de Ryan J. Sloan
"Ghost cat anzu", de Yôko Kuno & Nobuhiro Yamashita
"Good One", de India Donaldson
"Mongrel", de Chiang Wei Liang & You Qiao Yin
"La prisonniere de Bordeaux", de Patricia Mazuy
"Savanna and the Mountain", de Paulo Carneiro
"Sister Midnight", de Karan Kandhari
"Something Old, Something New, Something Borrowed", de Hernan Rosselli
"The Falling Sky", de Eryk Rocha & Gabriela Carneiro da Cunha
"The Hyperboreans", de Cristóbal León & Joaquin Cocina
"To A Land Unknown", de Mahdi Fleifel
"The Other Way Around", de Jonas Trueba
"Universal Language", de Matthew Rankin
"Plastic Guns", de Jean-Christophe Meurisse - filmul de inchidere
Scurtmetraje:
"After the Sun", de Rayane Mcirdi
"Extremely short", de Maryam Tafakory
"Immaculata", de Kim Lea Sakkal
"Les Météos d'Antoine", de Jules Follet
"Mulberry Fields", de Nguyen Trung Nghia
"Our Own Shadow", de Agustina Sanchez Gavier
"The Moving Garden", de Ines Lima
"Very Gentle Work", de Nate Lavey
"When the Land Runs Away", de Frederico Lobo
Proiectii speciale:
"American Stories: Food, Family and Philosophy", de Chantal Akerman