2024-06-10 11:46:54

Extrema-dreapta isi ia avant in Europa

Alegerile europarlamentare au adus mari surprize in cateva dintre tarile cu state vechi in Uniunea Europeana si au provocat adevarate cutremure politice. Pe fondul ascensiunii formatiunilor de extrema-dreapta, politicieni cu experienta au fost nevoiti sa faca un pas mare in spate. 

Premierul Belgiei Alexander De Croo a declarat ca va fi prim-ministru "demisionar” incepand din aceasta dimineata, pentru ca formatiunea sa de centru-dreapta a obtinut un scor prost la alegerile legislative organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European in aceasta tara. In Franta, extremistii lui Marine Le Pen au zdrobit partidul presedintelui Emmanuel Macron (peste 32% din voturi, mai mult decat dublu fata de partidul presedintelui), iar seful statului a anuntat dizolvarea parlamentului si organizarea de noi alegeri legislative imediat dupa infrangerea severa suferita la europarlamentare.

In Austria, partidul de extrema-dreapta FPO, radicalizat de un lider recent, a inregistrat in premiera o victorie clara si spera sa castige alegerile parlamentare programate pentru sfarsitul lunii septembrie. FPO este o formatiune care promoveaza politici anti-imigratie si este foarte critica la adresa Uniunii Europene.

Ascensiune fulminanta a extremei-drepte si in Germania, unde partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a depasit partidul cancelarului Scholz si este pe locul al doilea, cu 16,5%. AfD are o orientare eurosceptica, nationalista si conservatoare. Sondajele din urma cu cateva luni aratau un scor electoral estimat la peste 20%, dar scandalurile mai recente in care au fost implicati principalii candidati ai AfD pentru UE, Maximilian Krah si Petr Bystron au afectat optiunile alegatorilor - atat Krah, cat si Bystron sunt suspectati de posibile legaturi cu Rusia, iar in cazul lui Krah si cu China.

Si in Spania, ascensiunea extremei-drepte a fost contabilizata la urne: Partidul Popular (PP), principala formaţiune spaniolă de opoziţie, a câştigat aproximativ 34% din voturi şi 22 de locuri în Parlamentul European, faţă de aproximativ 30% din voturi şi 20 de locuri pentru Partidul Socialiştilor, al premierului Pedro Sanchez.

In Italia, nicio surpriza: partidul de extrema-dreapta Fratii Italiei, al premierului Giorgia Meloni, si-a consolidat pozitia dupa votul de ieri la europarlamentare, in care a obtinut 28%, ceea ce va face ca vocea extremistilor italieni sa conteze si mai mult in viitorul Parlament European.


Sursa foto: CTV News

Vezi si