
Eurobarometru: cum stam cu increderea si temerile
Au fost publicate rezultatele sondajului Eurobarometru facut de Comisia Europeana in perioada 26 martie - 22 aprilie, in care respondentii au fost intrebati despre increderea pe care o au in Uniunea Europeana, dar si in guvernele propriilor tari.
Potrivit acestui raport, increderea in Uniunea Europeana si in institutiile sale a atins cel mai inalt nivel din ultimele doua decenii: 52%, cea mai mare proportie inregistrata din 2007. Dintre cei care au incredere, tinerii cu varste intre 15 si 24 de ani constituie cea mai mare pondere, atingand 59%.
Romanii au o incredere in Uniunea Europeana mai mare decat media europeana, cu 56% dintre ei afirmand ca au incredere, in timp ce 37% nu au incredere (7% nu stiu). De asemenea, proportia romanilor care se considera optimisti cu privire la viitorul Uniunii Europene este usor superioara mediei europene, atingand 65%, comparativ cu 62%.
In privinta increderii in guvernele nationale, doar o medie de 36% dintre respondenti au afirmat acest lucru. Dintre romanii chestionati, doar 31% au declarat ca au incredere in parlamentul national (media europeana fiind de 37%), iar 34% au incredere in guvernul national.
27% dintre romani considera ca, in urmatoarele 12 luni, situatia economica din Uniunea Europeana se va deteriora, comparativ cu o medie europeana de 33%. Pe de alta parte, 37% dintre romani se asteapta ca economia tarii noastre sa se inrautateasca in aceeasi perioada, in timp ce media europeana pentru acest aspect este de 40%.
Daca in chestiuni generale suntem mai optimisti decat media europeana, in ceea ce priveste situatia financiara a gospodariei lor, doar 59% dintre romani o considera buna, in contrast cu o medie europeana de 75%. De asemenea, 53% dintre romani considera ca situatia de la locul lor de munca este buna, in comparatie cu o medie europeana de 70%. In schimb, 24% dintre romani anticipeaza o deteriorare a situatiei la locul de munca in urmatorul an, in timp ce media europeana pentru aceasta opinie este de doar 10%.
Mai mult, romanii sunt mai preocupati de inflatie si costul vietii decat media europeana, 40% indicand aceasta problema, fata de 31% la nivelul UE.
Sursa foto: European Union