2025-03-13 10:32:46

Eclipsa totala de Luna, vizibila si din Romania

Prima eclipsa totala de luna din 2022 incoace va fi in noaptea de 13-14 martie - dar numai pentru cei aflati pe partea nocturna a Pamantului. In timpul acestui eveniment ceresc, luna se va afla in umbra Pamantului timp de 65 de minute, capatand o nuanta rosiatica profunda in ceea ce se numeste adesea o „luna de sange”. In Romania, vineri, la ora 8:54, se produce faza de Luna Plina, cand Luna se vede toata noaptea, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.


Din tara noastra se va vedea doar inceputul eclipsei, dupa care Luna va apune, noteaza news.ro.


Desi eclipsa va fi vizibila in intreaga lume la aceeasi ora, cele mai bune privelisti vor fi in America de Nord si de Sud. Observatorii din unele parti ale Europei o vor putea vedea la apusul lunii, in timp ce cei din Asia de Est o vor vedea la rasaritul lunii. Punctul de maxima eclipsa se afla deasupra Oceanului Pacific.


Eclipsa totala de luna din 13-14 martie va dura putin peste sase ore.


Luna plina atinge iluminarea maxima la 2:55 a.m. ET vineri, 14 martie. Eclipsa totala de luna va face ca luna sa apara rosie de joi, 13 martie, pana a doua zi, in functie de fusul orar, potrivit NASA. Aceasta eclipsa va fi vizibila din emisfera vestica a Pamantului, potrivit CBS News.


Intreaga eclipsa va fi vizibila - si in cea mai buna forma - in cea mai mare parte a continentului american, iar in Europa, Africa si Asia de Est se va vedea partial.


-America de Nord: Toate fazele eclipsei vor fi vizibile in toate cele 50 de state americane (inclusiv Alaska si Hawaii), Canada si Mexic.

-America de Sud: Cea mai mare parte a continentului va fi martora la intregul eveniment, cu totalitatea vizibila din Brazilia, Argentina si Chile incepand dupa miezul noptii din 14 martie.

-Europa: Europa de Vest - inclusiv Spania, Franta si Regatul Unit - va vedea totalitatea pe masura ce luna apune devreme in dimineata zilei de 14 martie.

-Africa: Africa de Vest extrema - inclusiv Capul Verde, Maroc si Senegal - va vedea totalitatea in timp ce luna apune devreme in dimineata zilei de 14 martie.

-Oceania: locuitorii Noii Zeelande vor vedea eclipsa in ultimele sale etape, luna fiind deja in umbra partiala la rasaritul din 14 martie.


Europa are parte de o imagine slaba a acestei eclipse totale de luna.


In Londra, faza penumbrala va putea fi vazuta de la ora 3:47 a.m. GMT pe 14 martie, iar faza partiala de la ora 5:09 a.m. GMT. Cu toate acestea, luna plina va apune la 6:22 a.m. GMT, chiar inainte de inceperea totalitatii, astfel incat singurul spectacol va fi o linie abia sesizabila a umbrei Pamantului peste luna, pe masura ce aceasta se scufunda in orizontul vestic. Locurile situate mai la vest vor avea o priveliste ceva mai buna. Din Cardiff, Tara Galilor, totalitatea va incepe la 6:26 a.m. GMT, cu 10 minute inainte de apusul local al lunii, in timp ce in Dublin, apusul local al lunii nu va avea loc pana la 6:48 a.m. GMT.


Se poate spune ca singurele locuri din Europa in care se poate vedea aceasta eclipsa intr-un mod impresionant sunt Islanda si Groenlanda. Din Reykjavik, Islanda, totalitatea are loc intre 06:26 si 7:31 a.m. GMT, iar apusul local al lunii are loc abia la 7:58 a.m.


Cand si unde se vede „Luna viermilor de sange”


In timp ce luna plina va rasari devreme vineri, ea apare plina din jurul serii de miercuri pana sambata dimineata, potrivit NASA.


Fenomenul „Lunii sangerii” va incepe inainte ca luna plina sa atinga iluminarea maxima. La inceputul eclipsei de luna, luna va incepe sa se deplaseze prin umbra Pamantului in noaptea de joi spre vineri, la ora 11:57 p.m. EDT. Cu toate acestea, intunecarea treptata a lunii nu va fi vizibila pana in jurul orei 1:09 a.m. vineri. Luna va fi complet umbrita de la aproximativ 2:26 a.m. la 3:31 a.m., cu cea mai mare oportunitate de vizionare a lunii rosii in jurul orei 2:59 a.m.


Privitorii din America de Nord si de Sud vor avea cele mai bune privelisti ale „Lunii viermilor de sange”, desi unele parti din Europa si Africa ar putea sa o vada.


Luna va aparea rosu-portocalie atunci cand se afla in umbra Pamantului. Orice lumina solara care nu este blocata de Pamant in timpul eclipsei va fi filtrata printr-o „felie groasa din atmosfera Pamantului” in timp ce se indreapta spre suprafata lunii, potrivit NASA. Acest lucru va face ca luna sa para rosie.

Vezi si