2024-08-31 21:20:52

Deliciul verilor viitoare: pepenasii Kajari

Pepenele este, indiscutabil, fructul preferat vara de romani. Zemosi, dulci si racoritori, dar si ieftini, pepenii ne fac verile toride mai suportabile. Un singur incovenient: incap cam greu in frigiderele unde nu mai stim ce sa mai indesam in perioadele caniculare.

Dar ce-ai spune de niste pepeni micuti, de doar 300 - 400 de grame, numai buni sa-i consumi la o singura masa? Si daca as adauga ca pot avea gust similar mierii de albine sau inghetatei de vanilie? Da, aceasta delicatesa exista si a fost aclimatizata si in Romania, la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzau.

Este Kajari melon, o specie de pepene originar din zona de nord-est a Indiei, statul Punjab. La maturitate, pepenii Kajari cantaresc in jur de 300-400 de grame, foarte rar jumatate de kilogram. Sunt rotunzi, de culoare verde deschis, iar la maturitatea fiziologica si de consum, fructul devine caramiziu cu striuri portocalii, degajand o aroma puternica, foarte placuta, specifica pepenelui galben.

"Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o usoara aroma de miere, cand este copt chiar un gust similar cu cel al inghetatei de vanilie, dar foarte dulce si cu pulpa putin crocanta, dar si suculenta. Are o forma frumoasa, este rotund si poate fi folosit si ca un odorizant natural, parfumeaza foarte frumos incaperea. (...) Credem in acest soi, de aceea i-am facut si documentatia in vederea omologarii", a precizat cercetatorul Costel Vinatoru, directorul BRGV. "Mai sunt pepeni galbeni cu gust de para, de vanilie, ba chiar si cu gust usor de coniac", a mai spus el.

Deci, in anii viitori, nu va mai trebui sa luptam pentru a face loc in frigider unui sfert de lubenita gigantica, ci ne vom putea racori cu simpaticii pepenasi Kajari.


Sursa foto: Amazon


Vezi si