
DeepSeek, in vizorul autoritatilor europene de protectie a datelor
Startupul chinez de inteligenta artificiala DeepSeek ar putea fi supus unor noi masuri din partea autoritatilor nationale de reglementare din Europa, a avertizat marti Comitetul European pentru Protectia Datelor (EDPB), subliniind ingrijorarile blocului comunitar cu privire la popularitatea tot mai mare a acestui chatbot accesibil ca pret, transmite Reuters.
Reglementatorii europeni in domeniul confidentialitatii au discutat cazul DeepSeek in cadrul unei reuniuni lunare, dupa ce Italia a blocat chatbotul din cauza lipsei de transparenta privind utilizarea datelor personale. De asemenea, autoritatile din Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg si alte state au cerut explicatii privind practicile startupului chinez de colectare a datelor.
”Mai multe autoritati nationale pentru protectia datelor au initiat deja actiuni impotriva DeepSeek, iar in viitor ar putea urma si alte masuri”, a declarat un purtator de cuvant al EDPB, intr-un email transmis presei dupa intalnire.
Ingrijorarile legate de DeepSeek au determinat EDPB sa extinda domeniul de aplicare al grupului de lucru creat in aprilie 2023, care avea initial rolul de a coordona masurile de reglementare in domeniul inteligentei artificiale.
Pana acum, acest taskforce s-a concentrat exclusiv pe ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, cu sprijinul Microsoft.
”Membrii EDPB au subliniat necesitatea de a coordona actiunile autoritatilor de protectie a datelor in probleme urgente si sensibile, iar in acest scop va fi creata o echipa de raspuns rapid”, a precizat purtatorul de cuvant al comitetului european.
UE isi consolideaza protectia datelor in fata expansiunii AI
Uniunea Europeana se afla in prima linie a protejarii drepturilor cetatenilor sai in materie de confidentialitate. Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR), intrat in vigoare in 2018, este considerat cea mai stricta legislatie privind protectia datelor la nivel global.
In acest context, autoritatile europene examineaza cu atentie modul in care companiile de inteligenta artificiala, inclusiv DeepSeek, gestioneaza informatiile personale ale utilizatorilor. Posibilele masuri suplimentare impotriva startupului chinez ar putea duce la restrictionarea accesului acestuia pe piata europeana, dupa cum noteaza news.ro.