
Daca o sarbatoresti, Happy Valentine's Day!
Valentine's Day. Adica Ziua Indragostitilor. Stim ca se sarbatoreste pe 14 februarie, dar nu stim cu siguranta cine a inventat-o, iar istoricii spun ca cea mai veche posibila poveste a originii este legata de sarbatoarea pagana Lupercalia, eveniment care a avut loc timp de secole de-a randul si care celebra fertilitatea. Barbatii se dezbracau, dansau si sacrificau o capra si un caine, iar apoi tinerii luau fasii de piele de la animalele sacrificate si le biciuiau cu ele pe tinerele femei, ritual care se credea ca favorizeaza fertilitatea - cam departe de florile, bijuteriile si cinele romantice din ziua de azi, nu? Popularitatea Lupercaliei a fost una de durata si oamenii au continuat s-o serbeze si la 150 de ani dupa ce crestinismul a fost legalizat in Imperiul Roman, pana ce a fost interzisa de Papa Gelasius, la sfarsitul secolului al V-lea.
La fel de incerta este si atribuirea zilei Sfantului Valentin. Poate parea curios, dar dupa estimarile specialistilor in stiinte teologice, exista cca 10.800 de sfinti, iar dintre ei, 30 sunt... Valentin si cateva Valentine. Doi Valentini sunt "candidatii" cu cele mai mari sanse sa fie patronii sarbatorii. Ambii au fost martiri ai crestinismului, preoti si propovaduitori si au fost condamnati la moarte de imparatul roman Claudius in secolul al III-lea, la ani distanta intre ei. Legendele care insotesc biografiile sfintilor spun ca amandoi au murit pe data de 14 februarie.
Primul Valentin a fost arestat in timpul persecutiilor romane impotriva crestinilor si a refuzat sa renunte la credinta sa, fiind plasat in arest in locuinta unui demnitar apropiat al lui Claudius."Gazda" l-a provocat sa arate puterea lui Dumnezeu, iar Valentin i-a redat vederea unei tinere oarbe, ceea ce a facut ca toata familia demnitarului sa se converteasca la crestinism. Vestea despre toate acestea l-a maniat pe imparat, care a poruncit uciderea imediata a lui Valentin.
Al doilea posibil "parinte" al sarbatorii indragostitlor este Episcopul Valentin de Terni, cunoscut pentru vindecarile sale miraculoase. Povestea lui este similara, doar ca de data aceasta un savant in care imparatul avea incredere l-a solicitat sa-i faca bine baiatul, care zacea inert si nu vorbea. Dupa o noapte de rugaciuni la capataiul bolnavului, acesta s-a ridicat din pat si a vorbit pentru prima oara, iar intreaga lui familie s-a convertit, lucru care l-a suparat pe Claudius. Episcopul a fost imediat arestat si decapitat.
Dar oricare ar fi originea sarbatorii si oricat de comerciala ar fi ea in zilele noastre, pana la urma orice zi in care putem zambi si ne putem declara iubirea este binevenita, asa ca "La multi ani!" celor care astazi primesc sau ofera o floare si fac gesturi romantice.
Sursa foto: The Quint