
Cristian Popescu Piedone debuteaza in forta: controale ale ANPC si peste 170 de amenzi date unor restaurante
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat 178 de operatori economici prestatori de servicii de alimentatie publica (restaurante) la nivel national si a aplicat 176 de amenzi contraventionale, in valoare totala de aproape 1,27 milioane lei.
'Din dispozitia Presedintelui ANPC, Cristian-Victor Popescu Piedone, au fost demarate controale privind respectarea prevederilor legale in domeniul protectiei consumatorilor la operatorii economici prestatori de servicii de alimentatie publica(restaurante). In cadrul actiunii, au fost verificati un numar de 178 operatori economici la nivel national, iar abateri au fost identificate la 142 dintre acestia. In urma constatarii neregulilor, au fost aplicate urmatoarele sanctiuni: 176 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 1.269.500 lei; 52 de avertismente', se mentioneaza intr-un comunicat al ANPC.
Potrivit sursei citate, au fost dispuse masuri de remediere a deficientelor pentru 28 de operatori economici (oprirea temporara a prestarii de servicii pana la remedierea abaterilor constatate). De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman peste 2.100 kg de produse neconforme.
Principalele abateri constatate sunt urmatoarele: in blocul alimentar, s-au utilizat produse si proceduri nesigure, cum ar fi spatii frigorifice cu depuneri masive de gheata, tavi de cuptor deformate si cu arsuri, tigai cu grasime arsa, materii prime cu termen depasit, cosuri de gunoi neconforme (fara pedale si capac), materii prime fara elemente de identificare si caracterizare, produse finite depozitate incorect in spatiile frigorifice si utilizarea unor ustensile neprofesionale, precum bureti de sarma pentru igienizarea veselei.
Au fost descoperite, de asemenea, produse cu data limita de consum depasita utilizate pentru prepararea mancarurilor finite, materii prime fara etichete martor, depozitarea bauturilor racoritoare direct pe paviment, lipsa datei deschiderii produselor, utilizarea ambalajelor reutilizate si abateri repetate ale procedurilor de igiena, lipsa informatiilor necesare in lista de meniu, precum provenienta produselor din congelate, declaratia nutritionala, ingredientele si alergeni, comercializarea ciorbelor cu carne separata de lichid si utilizarea agregatelor neigienizate corespunzator; suprafete de lucru cu depuneri de grasime si praf, echipamente din bucatarie cu depuneri de grasimi arse si resturi alimentare, agregate frigorifice neigienizate, lipsa plasei de insecte la bucatarie si lipsa verificarii metrologice pentru cantar.