Crimele din Rue Morgue, de Edgar Allan Poe, primul roman politist din lume
In urma cu 183 de ani (1841) primul roman politist din lume „Crimele din Rue Morgue”, scris de Edgar Allan Poe (1809 - 1849), a vazut lumina tiparului. Din momentul publicarii sale, romanul a schimbat, in opinia biografului Jeffrey Meyers, „istoria literaturii mondiale”. Primul detectiv fictiv este C. Auguste Dupin, personajul central al romanului. Detectiv de ocazie, acesta este prototipul de la care a pornit creionarea celebrelor personajelor Sherlock Holmes (al lui Arthur Conan Doyle) si Hercule Poirot (rodul imaginatiei Agathei Christie).
Manuscrisul original al povestirii „Crimele din Rue Morgue” care a fost folosit pentru prima sa tiparire in Graham’s Magazine a fost aruncat intr-un cos de gunoi. Un ucenic de la birou, J. M. Johnston, l-a gasit si l-a lasat tatalui sau pentru pastrare. Acesta a fost tinut intr-o carte muzicala, supravietuind la trei incendii ale casei inainte de a fi cumparat de George William Childs.
Povestirea se invarte in jurul uciderii inexplicabile a doamnei L’Espanaye si a fiicei ei in Rue Morgue, o strada fictiva din Paris.
”Crimele din Rue Morgue” a construit aspecte de limbaj literar si teme care vor deveni elemente comune in literatura politista: un detectiv excentric, dar genial, politisti cu o gandire limitata, nararea la persoana intai de catre un prieten apropiat al personajului principal. Poe initiaza, de asemenea, procedeul narativ prin care detectivul isi anunta solutia si explica apoi rationamentul care a condus la aceasta. Este, de asemenea, primul mister dintr-o camera inchisa in literatura detectivistica.
Poe si-a intitulat initial povestirea „Murders in the Rue Trianon”, dar a redenumit-o, pentru a o asocia mai bine cu moartea. „Crimele din Rue Morgue” a aparut pentru prima data in numarul din aprilie 1841 al revistei Graham’s Magazine la care Poe lucra ca redactor. A fost platit cu 56 de dolari in plus pentru ea – o suma neobisnuit de mare.
„Continuarea” lui Poe la „Crimele din Rue Morgue” a fost „Misterul lui Marie Rogêt”, facuta serial in decembrie 1842 si ianuarie 1843.