2023-12-25 07:25:57

Craciunul, sarbatoarea familiei

Crestinii praznuiesc luni nasterea lui Iisus Hristos, sarbatoare cu traditii religioase, obiceiuri populare si superstitii. Nasterea lui Iisus este si cel dintai praznic imparatesc cu data fixa, in ordinea cronologica a vietii Mantuitorului. Aceasta pare a fi cea dintai sarbatoare specific crestina dintre cele ale Mantuitorului, desi nu este tot atat de veche ca Pastile si Rusaliile, ale caror origini au legatura cu sarbatorile iudaice corespunzatoare.

 In unele scrieri despre Nasterea Mantuitorului se arata ca Fecioara Maria trebuia sa-l nasca pe fiul lui Dumnezeu si umbla, insotita de Iosif, din casa in casa in Betleemul Iudeii, la opt kilometri de Ierusalim, rugand oamenii sa-i ofere adapost. Ajunsa la casa batranilor Craciun si Craciunoaie, acestia nu o primesc, iar Maria a intrat in ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile nasterii. Craciunoaia a auzit-o si i s-a facut mila, astfel incat a ajutat-o. Craciun, suparat, i-a taiat batranei mainile. Craciunoaia a umplut, insa, cum a putut, un ceaun cu apa, l-a incalzit si l-a dus sa spele copilul. Maria i-a zis sa incerce apa si, cand a bagat cioturile mainilor, acestea au crescut la loc. In alta varianta a povestii, Maria sufla peste mainile Craciunoaiei si ele cresc la loc, noteaza news.ro. .


Nasterea lui Hristos este relatata in Evangheliile apostolilor Matei si Luca. In pofida micilor diferente, amandoi evanghelistii afirma faptul ca Hristos s-a nascut in Betleem si a crescut in Nazaret.


Evanghelistii mentioneaza faptul ca Fecioara Maria l-a nascut pe Hristos intr-o „iesle", fara a spune clar daca locul acesteia era intr-o pestera sau intr-un staul. Pestera ca loc in care a nascut Fecioara Maria a fost mentionata dupa aproximativ un secol, de Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, dar si in Protoevanghelia lui Iacov. Aceasta nu este o contrazicere, caci, dupa cum era obiceiul in acea vreme, casele se ridicau in fata pesterilor care se gaseau in zona, astfel incat pestera sa poata fi folosita drept staul pentru animale.


Biserica Nasterii Domnului din Betleem este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Tara Sfanta, construita de imparateasa Elena in secolul al IV-lea si refacuta de imparatul Justinian cel Mare, in secolul al VI-lea, aceasta fiind unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare.


Biserica Nasterii Domnului din Tara Sfanta se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la opt kilometri de Ierusalim. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12.000 de metri patrati, include, in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana. De-a lungul timpului, domnitorii romani au facut numeroase danii la aceasta biserica si au sprijinit Locurile Sfinte in vremuri grele.


Vezi si