Cosmin Savu – România, te iubesc!
Care a fost cea mai dificilă investigație pe care ați realizat-o și cum ați reușit să o duceți la bun sfârșit?
Noi glumim mereu, următoarea este cea mai grea... Sau că nu am început încă o investigație așa de dificilă încât să n-o putem finaliza. Fiecare material are propria poveste: cu documentare, probleme la filmări, chiar și cu montajul/post-producția este greu. Au fost dificile anchetele despre afacerile unor români controversați în Africa, seria de reportaje despre devalizarea CFR sau Hidroelectrica sau despre clanurile de interlopi din București.
Ce rol credeți că joacă presa de investigație în schimbarea societății românești?
Este important să fie cât mai multe proiecte, cât mai multe dezvăluiri despre potenții zilei, despre cei care iau decizii pentru societate. Să arătăm „regele gol”, despuiat de zorzoane și minciuni. Societatea evoluează prin transparență și cunoaștere și e important să ajutăm și noi la asta.
Cum reușiți să vă păstrați obiectivitatea în fața presiunilor externe?
Presiunile vor fi mereu - fie că este vorba despre amenințări fizice sau SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), încercarea celor puternici financiar de a ne intimida prin acțiuni în justiție. Unii sunt mai brutali, alții mai rafinați în comportamentul lor, dar asta nu ne împiedică să ne ducem munca până la capat. Avem susținerea colegilor, avocaților, uneori a instituțiilor. Și, cel mai important, susținerea publicului.
Cum primește publicul din România informațiile care reies din diferitele anchete?
La fel ca noi. Uneori cu revoltă, alteori cu dezgust sau disperare. Simțim solidaritatea oamenilor și asta ne ajută să megem mai departe.
Există un subiect de investigație pe care v-ați dori să îl abordați în viitor, dar care este dificil de documentat? La ce sa ne așteptăm pentru ediția de duminică?
Eu am tot timpul „tolba” plină, computerul plin de informații care pot fi valorificate în eventuale reportaje. Uneori nu ai suficiente date, nu ai acces la imaginea completă sau nu e, pur și simplu fizic, momentul. Pot să spun, cu siguranță, că avantajele sau beneficiile necuvenite, corupția de toate felurile vor fi mereu în atenția noastră. Duminică mergem „Pe urmele Vestului Salbatic”, o investigație despre evaziune fiscală, despre cum oameni de afaceri interferează cu deciziile unor instituții. E istoria unui altfel de clan, un clan imobiliar, o încrengătură politico-economică dăunătoare și care ține o parte a Bucureștiului captiv.