Coreea de Nord: foamete, sinucideri, secretomanie
Coreea de Nord este o tara inchisa ermetic din punct de vedere al impartasirii informatiilor reale, spre exterior patrunzand doar ceea ce hotaraste propaganda regimului de la Phenian. In perioada pandemiei, tara cu o populatie de aproape 26 de milioane de locuitori s-a incapatanat sa nu raporteze nicin caz de COVID-19 (ca atare, niciun deces), a refuzat ajutorul umanitar si sanitar propus de agentii ale ONU si a negat, ulterior, situatia grea a aprovizionarii cu produsele esentiale, inclusiv alimente, cu toate ca observatorii internationali sustineau ca tara trece printr-o criza umanitara severa.
Acum, Servicul National de Informatii al Coreei de Sud semnaleaza o tendinta ingrijoratoare in randul populatiei nord-coreene: cresterea alarmanta a numarului sinuciderilor. Se estimeaza ca, intr-un an, sinuciderile au crescut cu 40%. Iar reactia regimului aflat la putere este una de neinteles pentru tarile occidentale: departe de a se preocupa de cauze sau de a initia programe de consiliere si de ajutorare a persoanelor aflate la acest risc, liderul Kim Jong-Un a afirmat, nervos, ca acest act este o "tradare contra socialismului" si a dat ordin autoritatilor locale sa ia masurile necesare pentru ca rata sinuciderilor sa scada, iar populatiei, sa inceteze cu aceste practici.
Sinuciderea pare sa fie unica solutie gasita mai ales de cei aflati in dificultate din orasul Chongjin, unde s-au inregistrat cel putin 35 de cazuri anul acesta, documentate de Radio Free Asia, de familii intregi care si-au pus impreuna capat zilelor. Foametea (nerecunoscuta de Phenian) este principala cauza a tensiunilor sociale. Fara a putea avea acces la date oficiale riguroase, un raport din ianuarie al proiectului de monitorizare "38 North" din SUA a spus ca insecuritatea alimentara este cea mai grava de la foametea care a devastat tara in anii 1990. Pe langa dependenta de importuri, care a fost sistata cand tara a intrat in izolare la debutul pandemiei, Coreea de Nord se afla sub sanctiuni internationale stricte pentru programele sale de arme nucleare si rachete balistice.
Sursa foto: The Borgen Project