2023-03-12 01:21:11

Clientii vor sti absolut totul despre mancarea pe care o comanda

Din 15 martie, nicio unitate de alimentatie publica din Romania nu va mai putea folosi carne congelata sau grasimi vegetale in preparatele culinare fara sa stie si clientii. Tot de atunci, meniul va include obligatoriu numarul de E-uri si caloriile fiecarui produs preparat si servit. Pentru fiecare preparat se va cunoaste continutul, cu toate ingredientele care depasesc 20 de grame, valoarea nutritionala, aditivii folositi, dar si grasimile, acizii grasi saturati, zaharurile, proteinele si sarea. De asemenea, trebuie sa fie mentionate si ingredientele care pot provoca alergii sau au fost congelate.

Aceste prevederi sunt deosebit de necesare pentru fast-food-uri, fiind stiut faptul ca sunt foarte frecventate de copii.

Nutritionistii apreciaza ca o femeie cu varsta cuprinsa intre 19 si 30 de ani, cu un stil de viata moderat din punctul de vedere al activitatii fizice, are nevoie de 2.000-2.200 de calorii pe zi. Un barbat care indeplineste aceleasi caracteristici are nevoie de 2.600-2.800 de calorii pe zi. Copiii si adolescentii au nevoie, in functie de sex si varsta, sa consume intre 1.200 si 2.000 de calorii.

Romania este pe primele locuri in Europa la obezitate infantila. Statistici facute dupa pandemie arata ca aproape 40% dintre copii au probleme de greutate. Daca pana acum acestea apareau dupa 7 ani, varsta la care se instaleaza obezitatea s-a injumatatit.


Sursa foto: Gusturile se discuta



Vezi si