Charley Ottley a lansat Discover Oltenia, un nou documentar despre Romania
Jurnalistul si producatorul de film britanic Charley Ottley a declarat joi, cu ocazia lansarii filmului "Discover Oltenia", ca filmarile din zona au reprezentat o experienta "uimitoare".
Premiera filmului a avut loc la Cinema Muzeul Taranului Roman, iar jurnalistul, care realizeaza filmari in Maramures, pentru sezonul al treilea al documentarului "Flavours of Romania", a precizat, intr-o interventie online, ca a adunat o cantitate uriasa de material pentru un episod dedicat Olteniei.
"A fost o experienta uimitoare sa facem acest episod pentru Oltenia de sub munte, pentru geoparc. Am descoperit o multime de locuri despre care nu stiam, dincolo de trovanti, care apar in primul sezon. Este o regiune unica, plina de potential. Sunt multe peisaje frumoase pe care le-am descoperit, dar si secrete si povesti. A fost o filmare foarte usoara, am crezut ca va fi dificila; am vrut sa surprindem trei anotimpuri", a spus acesta.
Charley Ottley a vorbit despre avantajele pe care le implica introducerea acestei zone in randul geoparcurilor UNESCO, apreciind ca este una dintre cele mai bune initiative din Romania.
"Este o modalitate de a transforma o economie locala, de a proteja un peisaj nepretuit si o initiativa care le va permite oamenilor din comunitatile locale sa isi gaseasca locuri de munca. (...) Avem nevoie de mai multe zone naturale protejate, deoarece Romania are o foarte mare biodiversitate, este un plaman al Europei si putem arata lumii cum se poate coexista cu natura, imbunatatind totodata experienta turistilor care vin sa viziteze tara", a spus el.
Presedintele Asociatiei Kogayon, Florin Stoican, a vorbit despre demersurile pentru introducerea acestei zone in randul geoparcurilor UNESCO, mentionand ca documentatia a trecut de o serie de evaluari si ca raspunsul favorabil ar putea fi primit in primavara anului viitor. Astfel, Oltenia de sub munte ar urma sa devina al treilea geoparc international UNESCO din Romania.
"Acum peste 20 de ani am inceput sa discutam despre infiintarea Parcului National Buila Vanturarita; s-a intamplat asta in 2004. Apoi ne-am apucat sa il administram, sa facem proiecte, sa educam copiii, sa ne uitam catre comunitati, sa vedem ce nevoi au, sa vedem cum ii putem ajuta. De curand, acum cinci ani, ne-am hotarat sa o luam pe drumul acesta, de a face in jurul parcului national un geoparc UNESCO. Ne-am apucat sa evaluam terenul din perspectiva cerintelor pe care le are UNESCO pentru programul de geoparcuri si acum suntem cu cativa pasi inainte de a deveni geoparc UNESCO. Am aplicat acum cativa ani; anul trecut am trimis documentatia si a trecut de evaluarile Comisiei Internationale pentru Stiinte Geologice si de Comisia UNESCO. In iulie asteptam evaluarea oficiala. Vor veni doi evaluatori de la UNESCO sa vada ce am facut, cine suntem si ce vrem sa facem. Daca toate merg bine, la anul, in primavara, vom deveni al treilea geoparc international UNESCO din Romania", a spus el.
Potrivit acestuia, zona include 4.500 de hectare de parc national, 1.300 de hectare de paduri virgine protejate prin Catalogul national al padurilor virgine, 15 rezervatii naturale.
Pregatirea filmului a presupus sute de ore de inregistrari, care au surprins imagini din toate anotimpurile: culori de toamna, zapezi, flori de primavara, dar si inceputul verii. (Agerpres)