
Celebrul chef Bill Granger a murit
Renumitul bucatar australian Bill Granger - "nasul" painii prajite cu avocado - a murit la varsta de 54 de ani, transmite BBC.
El a murit intr-un spital din Londra, in ziua de Craciun, la varsta de 54 de ani, cu sotia si cele trei fiice alaturi de el.
"Va fi tinut minte ca «Regele micului dejun», pentru ca a transformat mancarea nepretentioasa in ceva special, plin de soare", a transmis familia pe Instagram.
"Va fi profund regretat de toti", se mai arata in postare.
Cauza mortii sale nu a fost facuta publica.
De-a lungul carierei sale de 30 de ani, Granger a publicat 14 carti de bucate, a realizat mai multe emisiuni culinare la televiziune si a deschis mai mult de o duzina de restaurante in orase precum Sydney, Londra si Tokyo.
Granger a fost iubit de gurmanzii din intreaga lume, dar si de colegii sai bucatari.
"Mi se rupe inima sa aud asta. Atat de crud", a scris Nigella Lawson, autoare de carti de bucate si bucatar TV, pe Instagram.
Legenda culinara Jamie Oliver i-a adus un omagiu lui Granger, pe care l-a numit "un om minunat" si un "suflet bun si calm".
"Am admirat tot ceea ce a reprezentat in domeniul alimentar", a scris el pe Instagram.
Granger si-a inceput cariera in 1993, dupa ce a renuntat la scoala de arta pentru a deschide primul sau restaurant in Sydney, cand avea doar 23 de ani.
Bills - o cafenea de colt insorita - a devenit renumit pentru mancaruri simple, cum ar fi painea prajita cu avocado, clatite de ricotta cu unt de fagure de miere si cafea de cea mai buna calitate.
Popularitatea sa a explodat, iar de acolo a deschis filiale in strainatate - inclusiv un intreg lant de restaurante Granger & Co. in Londra.
Bucatarul australian Darren Robertson a declarat ca Granger "a schimbat intregul joc al micului dejun", in timp ce Adam Liaw, absolvent al Masterchef Australia, l-a descris ca fiind "probabil [cel mai influent] pionier al mancarii australiene moderne".
Impactul sau a fost atat de mare incat, in ianuarie, Granger a fost distins cu Medalia Ordinului Australiei - una dintre cele mai importante distinctii ale tarii - pentru contributia sa la turism si ospitalitate.
Vorbind pentru BBC in 2019, bucatarul a reflectat asupra bazelor umile ale imperiului sau de mic dejun.
"Am facut toate aceste lucruri extraordinare, doar de la placerea de a gati clatite si omleta, ceea ce este destul de uimitor", afirma el.