
Ce urmeaza la Vatican dupa decesul Papei Francisc
Dupa decesul Papei Francisc, Biserica Catolica intra intr-o perioada de tranzitie bine reglementata, menita sa asigure continuitatea conducerii spirituale a celor peste 1,3 miliarde de credinciosi din intreaga lume.
Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat decesul Papei Francisc de la Casa Santa Marta cu următoarele cuvinte:
„Dragi frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț decesul Sfântului Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale.
Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.
Cu imensă recunoștință pentru exemplul său ca adevărat discipol al Domnului Iisus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a lui Dumnezeu Unul și Întreit”.
Ce urmeaza?
1. Confirmarea decesului si inceputul perioadei „Sede Vacante
Imediat dupa deces, camerlengo-ul Vaticanului, in prezent cardinalul Kevin Farrell, are responsabilitatea de a confirma oficial moartea Suveranului Pontif. Aceasta se face printr-un ritual traditional, in care camerlengo-ul rosteste numele de botez al Papei de trei ori si atinge fruntea acestuia cu un ciocan de argint.
Odata confirmat decesul, se declara perioada „Sede Vacante” („Scaunul este vacant”), in care conducerea Bisericii este preluata temporar de Colegiul Cardinalilor. Acestia gestioneaza treburile curente ale Bisericii, fara a putea lua decizii majore pana la alegerea unui nou Papa.
2. Ceremoniile funerare si doliu
Trupul Papei Francisc va fi imbracat in vesminte papale si expus in Bazilica Sfantul Petru pentru ca credinciosii sa isi poata prezenta omagiile. Spre deosebire de predecesorii sai, Papa Francisc a dorit o ceremonie simplificata, fara catafalc si fara imbalsamare. De asemenea, el a ales sa fie inmormantat in Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, in locul traditionalelor Grote Vaticane.
Perioada de doliu, cunoscuta sub numele de „Novendiale”, dureaza noua zile, timp in care se oficiaza slujbe zilnice de reculegere in intreaga lume catolica.
3. Conclavul: alegerea noului Papa
Intre 15 si 20 de zile de la declararea „Sede Vacante”, cardinalii electori (cei sub 80 de ani) se reunesc in Capela Sixtina pentru a alege noul Pap. In prezent, aproximativ 125 de cardinali sunt eligibili sa participe la vot.
Votul se desfasoara in secret, iar pentru a fi ales, un candidat trebuie sa obtina o majoritate de doua treim. Dupa fiecare runda de vot, buletinele sunt arse: fumul negru indica lipsa unui consens, iar fumul alb semnaleaza alegerea unui nou Papa.
Dupa acceptarea alegerii, noul Papa isi alege un nume papal si este prezentat lumii prin traditionalul anunt „Habemus Papam” de la balconul Bazilicii Sfantul Petru.
4. Provocarile viitorului conclav
Desi majoritatea cardinalilor electori au fost numiti de Papa Francisc, ceea ce ar putea sugera o continuare a viziunii sale progresiste, exista tensiuni intre aripa liberala si cea conservatoare a Biserici.Printre posibilii succesori se numara cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, si cardinalul Matteo Zuppi, cunoscut pentru implicarea sa in negocieri de pace
In urmatoarele saptamani, ochii lumii vor fi atintiti asupra Vaticanului, in asteptarea fumului alb care va anunta alegerea noului lider spiritual al Bisericii Catolice.