2024-05-10 13:00:13

Ce partide "exotice" candideaza prin Europa

Alegerile europene se apropie cu pasi repezi. Multe partide renumite se lupta din greu pentru a castiga voturile oamenilor, insa exista si unele de care, cel mai probabil, nu ai auzit. Si nici alegatorii din tarile unde candideaza reprezentantii lor. Iata o lista de propuneri politice iesite din comun.

In Suedia, Partidul Puiului malefic este unul dintre cele 114 grupuri care concureaza pentru cele 21 de locuri de europarlamentar ale tarii. Formatiunea a obtinut 39 de locuri la recentele alegeri nationale, iar acum liderul sau spera sa obtina peste 100 de voturi, care i-ar asigura un loc de eurodeputat. Pe ce se bazeaza omul? "Daca esti o persoana care vrea sa voteze pentru Partidul Puiului Malefic, cred ca probabil nu ai fi votat oricum, sau nu-ti pasa atat de mult pentru cine votezi”. Singura idee politica prin care s-au facut remarcati Puii Malefici: reforma drepturilor de autor.

In Ungaria se afla pe liste Partidul Cainelui ungar cu doua cozi, infiintat in Szeged in urma cu aproape 20 de ani, care initial si-a propus sa ironizeze politica traditionala prin intermediul unor cascadorii artistice pline de umor – dar acum da asigurari ca este mult mai mult decat o gluma. Candidatul principal Marietta Le a declarat ca Partidul Cainelui Ungar cu Doua Cozi "atrage atentia asupra problemelor din viata publica si din politica” prin "gandirea pe termen lung, bazata pe comunitate”.

Nemtii au dat dovada de mai putina imaginatie cand au botezat un partid nascut din protestele civice chiar asa: Partidul, dar asta nu a impiedicat formatiunea sa se bucure de succes in sondaje. Si in cazul Partidului, tot umorul a fost factorul-cheie, care l-a trimis deja in Parlamentul European pentru doua mandate pe comediantul si fondatorul Martin Sonneborn. In luna iunie a acestui an, el incearca sa obtina pentru a treia oara un fotoliu de eurodeputat – cu un manifest care include promisiunea de a reconstrui Zidul Berlinului si de a plafona preturile la bere si kebab.

Si-a castigat pe merit un loc pe aceasta lista - si are sanse sa castige si unul in Parlamentul European - Partidul Nu Ne Votati din Cehia. Formatiunea trimite electoratul catre un site web care proclama beneficiile "anarho-capitalismului” – o teorie politica libertariana care pledeaza pentru reducerea reglementarilor statului. Mesajul politic li se adreseaza in special votantilor tineri, dupa ce la precedentele alegeri europene, din 2019, s-a observat o crestere semnificativa a numaruluiacestora la urne.

Alegatorii din Franta pot pune stampila pe partidul Europa Democratica Esperanto. Are un singur obiectiv: acela de a introduce esperanto, o limba artificiala, inventata in 1887, pe lista celor 24 de limbi oficiale ale blocului comunitar. "Organismele UE functioneaza aproape exclusiv in limba engleza”, se arata in documentele de pe site-ul partidului. "Populatia europeana este izolata de liderii sai”. In 2019, 18.587 de membri ai electoratului francez i-au votat, ceea ce plaseaza partidul la 0,08% din totalul national.

Sa tot alegi, ca ai de unde!


Sursa foto: Chappatte


Vezi si