2025-05-31 17:57:15

Ce lasa in urma Musk in administratia SUA?

Debutul in forta al celui de al doilea mandat prezidential al lui Donald Trump a fost marcat si de infiintarea unui organism menit sa reduca drastic cheluielile guvernamentale - faimosul DOGE - pe care presedintele l-a dat pe mana antreprenorului Elon Musk, cel mai bogat om din lume. Miliardarul a taiat in carne vie, in unele cazuri chiar desfiintand cu totul unele departamente sau agentii. Dar la expirarea mandatului sau special de angajat guvernamental, de 130 de zile, ce a realizat din ceea ce s-a angajat ca va face?

Musk a condus programul DOGE "cu drujba debirocratizarii in maini" si cu promisiunea de a taia cheltuieli federale de peste 2.000 de miliarde de dolari. In realitate, potrivit estimarilor DOGE, s-au economisit aproximativ 175 de miliarde de dolari, insa datele publicate pe site-ul oficial indica chiar mai putin de jumatate din aceasta suma. La conferinta de presa organizata de Casa Alba inainte de plecarea sefului DOGE, acesta a spus ca economiile de 1.000 de miliarde se vor realiza, dar "in timp”, fara a mai oferi alte precizari.

In continuare, justitia urmeaza sa se pronunte in multe cazuri in care cei concediati au dat in judecata guvernul SUA; imediat dupa inchiderea unor agentii guvernamentale, s-a constatat ca activitatea acestora era vitala; actul de administratie este caracterizat de analisti ca fiind "mai politizat decat oricand"; din cauza concedierilor in corpore, s-au inregistrat blocaje in procesele de achizitii, costuri crescute si pierderi de expertiza stiintifica si tehnologica; schimburi acide de replici cu Congresul si frecvente situatii in care si-a depasit competentele - acestea sunt doar cateva dintre lucrurile care i se reproseaza lui Musk, la incheierea misiunii. In cele patru luni de activitate, DOGE a eliminat circa 260.000 de angajati civili federali, adica aproape 12% din total, prin concedieri, oferte de pensionare anticipata si achizitii de posturi.


Sursa foto: AFP

Vezi si