
Ce iese dintr-un parteneriat intre un stomatolog si un producator de bomboane
O vizita la stomatolog, mai ales in copilarie, este de neconceput fara sfatul medicului de a nu te apropia de dulciuri, pentru ca strica dintii si produc carii. Astfel incat, un parteneriat intre un stomatolog si un producator de bomboane pare de neimaginat. Si totusi, a existat, iar rezultatul a fost crearea unui produs care astazi le starneste nostalgii celor in varsta, desi pentru noile generatii nu mai este un "must have": vata de zahar.
Prima vata de zahar produsa mecanic a fost inventata de Dr. William Morrison, un dentist din Nashville, Tennessee, alaturi de cofetarul John C. Wharton. Creatia lor a debutat in 1897, revolutionand modul in care zaharul era consumat si transformand un ingredient simplu intr-un spectacol fascinant.
Morrison - care nu era numai dentist, ci si inventator si inovator - a fost cel care a vazut potentialul transformarii zaharului intr-o forma noua, una mai putin daunatoare decat alte dulciuri ale vremii. Colaborarea lui cu Wharton a dus la crearea unei masini electrice care topea zaharul si il invartea folosind forta centrifuga, producand fire fine. Rezultatul a fost ceea ce stim si noi – vata de zahar pe bat, denumita initial "Fairy Floss” (s-ar traduce cam "Ata de zana") – un nume care ii surprinde textura eterica. Spre deosebire de bomboanele tari sau dulciurile lipicioase, vata de zahar se dizolva rapid in gura, reducand expunerea prelungita a dintilor la zahar.
Morrison si Wharton si-au prezentat inventia la Targul Mondial din 1904 din St. Louis, un eveniment de referinta care a debutat si cu hamburgeri, hot-dog si conuri de inghetata. Cu un pret de 25 de centi bucata (o suma semnificativa la acea vreme), Fairy Floss a fost o senzatie. Cei doi au vandut 68.655 de bucati, demonstrand astfel ca publicul era nerabdator sa primeasca acest nou "tratament stomatologic" lipicios.
Dar masinaria pe care o foloseau era foarte greoaie, iar productia - foarte mica. Abia dupa ce un alt inventator, Joseph Lascaux, a perfectionat modelul in anii 1920, vata de zahar a devenit un produs de baza al carnavalelor sau altor targuri de distractii. Lascaux, de asemenea dentist, a patentat o masina imbunatatita si a redenumit deliciul "Cotton Candy" ("vata de zahar”), un termen care a si ramas.
Acest deliciu venit din trecut nu este, totusi, atat de daunator pentru dinti. Vata de zahar este formata pana la 70% din aer, astfel incat proportia reala de zahar ramane mai mica decat la alte dulciuri compacte. De asemenea, spre deosebire de bomboanele care se agata si se lipesc de dinti, vata de zahar se dizolva rapid, reducand expunerea prelungita la zahar.
Sursa foto: The Raptor Lab