2025-12-27 15:49:28

Ce alimente ne fac fericiti?

De-a lungul anilor, s-au facut cercetari ample privind impactul diverselor alimente asupra sanatatii fizice si efectele lor asupra organismului. In plus, cercetatorii au investigat modul in care alimentele pot afecta starea de spirit si sanatatea mintala si au descoperit cu certitudine ca anumite alimente pot contribui la imbunatatirea starii de spirit a unei persoane si la protejarea acesteia impotriva depresiei, in timp ce altele pot afecta negativ starea de spirit si pot creste riscul de depresie.

Exista un domeniu recent dezvoltat al psihiatriei, cunoscut sub numele de "psihiatrie nutritionala”. Aceasta ramura specializata se concentreaza pe examinarea relatiei dintre obiceiurile alimentare, factorii dietetici si tulburarile de sanatate mintala. Scopul este de a contribui la elaborarea de metode de prevenire si tratament pentru tulburarile de sanatate mintala. Imagistica moderna a creierului a reusit sa demonstreze ca stimulii intestinali pot activa anumite zone ale creierului implicate in reglarea emotionala.

Exista multe dovezi care arata ca dulciurile si alimentele ultra-procesate pot afecta negativ starea de spirit si chiar pot creste riscul de depresie. Pe termen lung, luni sau ani, consumul excesiv al acestor tipuri de alimente poate incepe sa va afecteze sanatatea mentala.

De asemenea, un studiu recent publicat in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics a constatat ca o dieta bogata in alimente ultra-procesate si carbohidrati rafinati poate creste riscul unei persoane de a face depresie. Aceasta constatare este in concordanta cu un studiu din 2023 publicat in JAMA Network, care concluziona ca un consum mai mare de alimente ultra-procesate, in special indulcitori artificiali si bauturi indulcite artificial, poate duce la un risc crescut de depresie.

Pentru cercetatorii din domeniu exista o mare provocare: ce alimente ii pot face pe oameni mai fericiti? Expertii enumera cerealele integrale ca fiind printre cele mai bune optiuni si au remarcat ca dieta mediteraneana pe baza de plante a fost asociata cu scoruri mai mici de depresie, ca si alimentele fermentate, precum iaurtul sau kefirul, nucile si semintele (in special de dovleac), ciocolata neagra, afinele salbatice, fructele de soc negru, merele, anghinarea, ceapa rosie si ierburile aromatice, cum ar fi menta.


Sursa foto: God Given Ingredients

Vezi si