Carnatii din topor din Valcea, recunoscuti si inregistrati la nivel european
”Carnatii din topor din Valcea” au devenit al 15-lea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel european, anunta Ministerul Agriculturii, care precizeaza ca alte patru produse - Babic de Buzau, Branza framantata de Teaca, Salam Poiana Marului si Bere Sadu - se afla in etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene.
”In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 11 noiembrie 2025, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2025/2259 al Comisiei din 04 noiembrie 2025 de inregistrare a unei denumiri in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP), „Carnati din topor din Valcea – IGP”. Astfel, celor 14 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european li s-a alaturat, de astazi, cea de a 15-a denumire: ”Carnati din topor din Valcea” – IGP”, anunta Ministerul Agriculturii.
Cele 14 produse sunt: Magiun de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salam de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Novac afumat din Tara Barsei (Indicatie Geografica Protejata), Scrumbie afumata de Dunare (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Carnati de Plescoi (Indicatie Geografica Protejata), Cascaval de Saveni (Indicatie Geografica Protejata), Salata cu icre de stiuca de Tulcea (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata), Salata traditionala cu icre de crap (Specialitate Traditionala Garantata), Placinta dobrogeana (Indicatie Geografica Protejata), Pita de Pecica (Indicatie Geografica Protejata), Salinate de Turda (Indicatie Geografica Protejata) si Sardeluta marinata fabricata potrivit traditiei din Romania – Specialitate Traditionala Garantata (STG).
La acest moment, Romania mai are patru produse care se afla in etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobandirea protectiei Indicatiei Geografice Protejate - Babic de Buzau, Branza framantata de Teaca, Salam Poiana Marului si Bere Sadu, iar in faza de opozitie europeana, pentru dobandirea protectiei Indicatie Geografica - Batog de sturion.
Denumirea produsului „Carnati din topor din Valcea - IGP” a dobandit protectia pe sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP) in baza Regulamentului (UE) 2024/1143 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 aprilie 2024 privind indicatiile geografice pentru vin, bauturi spirtoase si produse agricole, precum si privind specialitatile traditionale garantate si mentiunile facultative de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2019/787 si (UE) 2019/1753 si de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012.
Indicatia geografica protejata (IGP) arata legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.
„Carnati din topor din Valcea” - IGP sunt carnati din carne de porc lucru (CPL), afumati cu lemn de fag, cu forme de cilindri neregulate, inveliti in membrane naturale (mate porc). Pentru „Carnati din topor din Valcea” IGP se foloseste carne de porc lucru cu un procent de 80/20 % - carne si grasime, care se marunteste cu toporul (toaca), rezultand cuburi/bucati de carne si grasime de dimensiuni relativ mari, respectiv de max. 12 mm.
Gustul si fragezimea obtinute in urma etapei de sarare/maturare a carnii cu sare de la Ocnele Mari sunt completate de aroma condimentelor si de gustul de afumat specific datorat utilizarii lemnului de fag, care diferentiaza produsul „Carnati din topor din Valcea” de alte tipuri de carnati afumati, atat din punctul de vedere al metodei de preparare, cat si din punctul de vedere al caracteristicilor produsului.
Produsul nu prezinta aglomerari de grasime topita sub membrana sau aglomerari de condimente sau usturoi.
Toate etapele specifice procesului de productie pentru obtinerea produsului „Carnati din topor din Valcea - IGP” se desfasoara in aria geografica delimitata cuprinde comunele: Mihaesti, Ocnele Mari, Francesti, Popesti, Roesti, Lapusata, Rosiile din judetul Valcea.
Procesul de productie a produsului „Carnati din topor din Valcea - IGP” cuprinde urmatoarele etape specifice: transarea carcaselor si a pieselor, maruntirea cu toporul, sararea uscata, prepararea pastei, umplerea membranelor, zvantarea si afumarea la rece si hituirea/afumarea la cald a carnatilor cu lemn de esenta tare, trebuie sa se desfasoare in aria geografica delimitata.
La fabricarea produsului „Carnati din topor din Valcea - IGP” sunt utilizate urmatoarele ingrediente:
- carne de porc lucru rezultata din transare, de preferinta portiuni anatomice din carne perselata sau straturi alternative de carne si grasime cu un procent de carne/grasime de aproximativ 80/20 si membrane naturale (mate de porc);
- sare (sare gema pentru industria alimentara extrasa de la Salina Ocnele Mari), cimbru (frunze uscate si macinate), usturoi (proaspat), piper negru proaspat macinat;
Nu se foloseste aroma de fum, afumarea se face, exclusiv, in afumatoarea clasica cu lemn de fag.
Cererea de inregistrare a denumirii „Carnati din topor din Valcea” IGP se bazeaza pe reputatie si pe anumite caracteristici distincte ale produsului datorate sararii carnii cu sare de la Salina Ocnele Mari, precum si dubla afumare cu lemn de esenta tare a carnatilor.
Istoria obtinerii produsului „Carnati din topor din Valcea” IGP este strans legata de dezvoltarea gospodariilor taranesti specifica arealului delimitat, a zonelor agricole si traditiilor pregatirii preparatelor din carne de porc, prin utilizarea resurselor naturale.
Produsul „Carnati din topor din Valcea” IGP se distinge de alte produse din aceeasi categorie prin culoare, gust si miros, echilibrul gustativ fiind asigurat de amestecul condimentelor utilizate (sare gema de la salina Ocnele Mari, cimbru, piper, usturoi) si dubla afumare cu lemn de esenta tare.