Campanie anti-cyberbullyingului in randul minorilor desfasurata de Politia Romana
Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a inceput o campanie de prevenire a cyberbullyingului, menita sa creasca gradului de siguranta online a copiilor.
Astfel,prin Directia Siguranta Scolara, structura specializata in cresterea gradului de siguranta a elevilor si cadrelor didactice in unitatile de invatamant preuniversitar, se desfasoara Campania pentru prevenirea cyberbullyingului, de constientizare a riscurilor, vulnerabilitatilor si consecintelor in ceea ce priveste infractiunea de violarea vietii private.
Campania are loc in perioada 1 iulie - 31 august si are ca scop cresterea gradului de constientizare a riscurilor si consecintelor asociate fenomenului de cyberbullying si infractiunii de violarea vietii private, care se manifesta in randul copiilor, fiind demarata in contextul modificarii si completarii art. 226 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, care incrimineaza divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, in orice mod, a unei imagini intime a unei persoane fara consimtamantul persoanei infatisate, de natura sa provoace acesteia o suferinta psihica sau o stirbire a imaginii sale.
Campania se desfasoara la nivel national, atat in mediul urban, cat si rural, de catre politistii pentru siguranta scolara, in unitatile de cazare in care sunt organizate tabere si excursii, precum si la evenimente cultural - sportive, spectacole sau alte activitati organizate in aer liber, informeaza IGPR, care adauga ca, in cadrul campaniei, sunt organizate si derulate activitati interactive, fiind abordate tematici cu privire la formele de cyberbullying, dar si modalitatea in care acest fenomen poate fi prevenit.
La finalizarea activitatii, fiecare elev completeaza un chestionar de feedback.
Aplicarea chestionarului de feedback in randul elevilor isi propune sa masoare gradul de siguranta resimtit de elevi in spatiul online, sa estimeze incidenta formelor de cyberbullying cu care se confrunta acestia, sa aprecieze daca cele prezentate au fost intelese de copii si sa evalueze activitatea derulata de politisti in unitatile de invatamant.
foto: pixabay.com