2024-06-08 08:46:31

Campania pentru europarlamentare si locale s-a incheiat. Duminica e scrutinul.

Campania electorala, care a inceput pe data de 10 mai, se incheie sambata, la ora 7,00, romanii cu drept de vot fiind asteptati duminica la urne sa isi aleaga reprezentantii in Parlamentul European si pe cei in administratia locala.


In acest an, 207.389 de candidaturi au fost inscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat in cursa electorala 494 de candidati.


Timp de o luna, candidatii intrati in competitia pentru un loc in Parlamentul European sau in conducerea administratiilor locale si-au transmis mesajele prin intermediul afiselor electorale sau prin intalnirile cu alegatorii.


Dupa incheierea campaniei electorale, materialele de propaganda electorala de orice tip trebuie indepartate din cladirea sediului sectiei de votare din tara.


Potrivit unei hotarari a Biroului Electoral Central, indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din cladirea sediului sectiei de votare din tara si de pe respectiva cladire se dispune de presedintele biroului electoral al sectiei de votare si se aduce la indeplinire prin persoanele desemnate de primar in cel mult doua ore de la comunicare.


Este interzisa continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale si anume din data de 8 iunie, ora 7,00, si pana la incheierea votarii.


''Prin continuarea propagandei electorale dupa data incheierii campaniei electorale se intelege afisarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu exceptia celor deja amplasate in timpul campaniei electorale, precum si sfatuirea alegatorilor la sediul sectiei de votare si in afara localului sectiei de votare, pana la o distanta de 500 de metri, sa voteze sau sa nu voteze anumite partide, aliante sau candidati independenti, dupa data de 8 iunie, ora 7,00, pana la incheierea votarii'', arata BEC.


Dupa data de 8 iunie, ora 7,00, in ziua scrutinului si pana la sfarsitul votarii, organizatorii evenimentelor de orice gen si participantii la acestea nu pot derula actiuni de propaganda electorala.


In ceea ce priveste atributiile presedintelui biroului electoral al sectiei de votare din tara privind dispunerea de masuri necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii, acestea se intind si in afara localului de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice pana la o distanta de 500 de metri.


Pentru mentinerea ordinii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloacele de ordine necesare asigurate de primar si de prefect, impreuna cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne, pe care ii informeaza cu privire la situatiile care atrag actiuni din partea acestora.


In ziua de 9 iunie, incepand cu ora 7,00, si pana la momentul incheierii votarii, comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare este interzisa.


Potrivit Biroului Electoral Central, prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstructiona accesul persoanelor la sectiile de votare in preziua votarii, in intervalul orar 18,00 - 19,00, si in ziua votarii, in intervalul 6,00 - 23,59.


Aproape 19 milioane de alegatori sunt asteptati sa voteze duminica la europarlamentare si locale in aproximativ 20.000 de sectii organizate in tara si in strainatate.

Vezi si