
Cainele si stapanul, priviri conectate sincron la creier
Nu o data am fost uimiti de acel schimb unic de priviri intre un caine si stapanul lui, de acel moment in care se privesc ochi in ochi, iar animalul este atat de concentrat, incat parca ar vrea sa ghiceasca dorintele si intentiile stapanului. Cercetarile recente sugereaza ca, de fapt, creierul cainilor si al oamenilor se sincronizeaza atunci cand se privesc.
Un amplu studiu efectuat de cercetatori din China marcheaza prima data cand a fost observata "cuplarea neuronala” intre specii diferite.
Cuplarea neuronala se defineste ca momentul cand activitatea cerebrala a doi sau mai multi indivizi se aliniaza in timpul unei interactiuni - fiind vorba, pana cum, de indivizi care apartin aceleiasi specii. Aceasta conectare este importanta in modelarea raspunsurilor in timpul intalnirilor sociale si duce la un comportament complex, cum ar fi imbunatatirea muncii in echipa sau a invatarii.
Cainii nu ne sunt doar companioni, ci au si roluri-cheie in societatea noastra, inclusiv sprijin terapeutic, detectarea bolilor si protejarea si pastorirea animalelor. Ca urmare, au dezvoltat abilitati impresionante, inclusiv capacitatea de a recunoaste si de a raspunde la starea noastra emotionala.
In cadrul experientelor recente de la centrul de cercetari neuronale din China, oamenii de stiinta au studiat cuplajul neuronal utilizand un echipament de inregistrare a activitatii cerebrale numit electroencefalografie neinvaziva (EEG). Atunci cand cainii si oamenii se priveau si cainii erau mangaiati, semnalele lor cerebrale se sincronizau. Modelele cerebrale din zonele-cheie ale creierului asociate cu atentia s-au potrivit atat la caine, cat si la persoana. S-a observat ca daca intre cainele si omul supusi studiului exista o relatie de lunga durata, ambii au prezentat o sincronizare sporita a semnalelor neuronale.
Sursa foto: Go doggie style