
Cafeaua prelungeste viata in mod masurabil
Prestigiosul The Journal of Nutrition a publicat rezultatele unei ample cercetari realizate la Friedman School de un colectiv coordonat de profesorul Fang Fang Zhang, conform careia cafeaua prelungeste in mod cuantificabil viata. Cercetarea a aratat ca a bea una-doua cesti de cafea cu cofeina pe zi inseamna pentru organism un risc mai mic de mortalitate din orice cauza, dar si de deces din cauze cardiovasculare.
Mai precis, cafeaua neagra si cafeaua cu cantitati reduse de zahar si grasimi saturate au fost asociate cu un risc de mortalitate generala pe medie cu 14% mai mic decat in cazul celor care nu consumau cafea. Aceasta asociere nu a fost observata insa la cei care adaugau cantitati mari de zahar si grasimi saturate - smantana, frisca sau lapte condensat, de exemplu. Cercetarea a aratat ca o ceasca de cafea pe zi reduce riscul de mortalitate generala cu 16%, iar 2-3 cesti pe zi reduc riscul cu 17%. Consumul de peste trei cesti nu a fost asociat cu beneficii suplimentare, iar efectul protector asupra bolilor cardiovasculare s-a diminuat la un consum mai mare de trei cesti pe zi.
In cadrul studiului derulat timp de noua ani pe aproape 50.000 de adulti cu varsta de peste 20 de ani, zaharul adaugat in cantitate redusa a fost definit drept sub 5% din valoarea zilnica recomandata, adica maximum 2,5 grame la o ceasca de 240 ml (echivalentul a aproximativ o jumatate de lingurita). Grasimile saturate in cantitate redusa au fost definite drept 1 gram pe ceasca, adica 5 linguri de lapte cu 2% grasime, o lingura de smantana usoara sau una de frisca lichida.
Sursa foto: Europosters