Bustul din bronz al lui Caligula, gasit după 200 de ani de la disparitia sa si dupa 2000 de ani de la turnarea sa
Un bust din bronz al imparatului roman "nebun si rau" Caligula a fost gasit la 200 de ani dupa ce a disparut - si la 2.000 de ani de la turnarea sa. Acesta a fost daruit la mijlocul secolului al XVIII-lea lui Horace Walpole, scriitor, estetician si politician, care si-a proiectat propria casa gotica, Strawberry Hill, in Twickenham, sud-vestul Londrei.
Potrivit The Guardian, dupa moartea sa in 1797, bustul inalt de 13 cm a avut mai multi proprietari si chiar s-a crezut, in secolul al XIX-lea, ca este al lui Alexandru cel Mare si nu al lui Caligula. Acum, dupa 10 ani de munca de detectiv, dr. Silvia Davoli, curator la Strawberry Hill, a redescoperit bustul si a obtinut confirmarea unor experti de top ca este al lui Caligula. Descoperirea a venit atunci cand Davoli a comparat un desen al bustului, comandat de Walpole in anii 1780, cu un bronz pastrat in colectia privata de arta si antichitati a companiei de investitii Schroders. "Nu aveau nicio idee ca era Caligula", spune Davoli. "Am fost atat de fericita cand am vazut in sfarsit bronzul si am facut legatura".
Caligula - care inseamna "cizma mica", o porecla care i-a fost data in tinerete - a devenit al treilea imparat roman in anul 37 d.Hr., la varsta de 24 de ani. Era considerat un risipitor si cu un comportament sexual deviant; existau zvonuri despre relatii incestuoase cu doua dintre surorile sale mai mari. Caligula isi iubea calul Incitatus atat de mult incat il tinea intr-un grajd de marmura si se gandea sa-l faca consul. In cele din urma, Caligula a fost ucis de propria sa garda pretoriana dupa doar patru ani ca imparat.
Evenimente
Cu toate acestea, in timpul domniei sale au fost realizate mai multe busturi minuscule din bronz ale sale, care puteau fi purtate si folosite pentru cult. Se crede ca doar cateva astfel de busturi mai exista, dintre care doua se afla in Muzeul Metropolitan de Arta din New York si alte doua detinute de privati.
Se spune ca Walpole a fost incantat sa primeasca bustul de la Horace Mann, ambasadorul britanic in Italia. Mann sustinea ca acesta a fost salvat din ruinele orasului Herculaneum dupa eruptia Vezuviului.
Cautarile sale au dus-o apoi la colectia Lewis Walpole de la Universitatea Yale. "Acolo am dat peste schita pe care Horace Walpole i-o comandase cunoscutului artist John Carter pentru a desena bronzul sau".
Dar nu avea nicio idee unde se afla bustul in sine. Dupa mai multe cercetari, Davoli a descoperit ca, dupa moartea lui Walpole, bustul a trecut prin familia acestuia inainte de a fi cumparat de diversi colectionari si apoi, in anii 1890, de Sir John Henry Schroder. Dar nu a existat nicio factura ca dovada a achizitiei sau detalii privind provenienta. De fapt, Schroder a presupus mult timp ca este un bust din secolul al XV-lea al unui tanar necunoscut.
La sfarsitul anului trecut, Davoli rasfoia inventarul Schroder Collection pentru o expozitie la Strawberry Hill despre vanatoarea de comori. "Din intamplare, am vazut aceasta pagina cu ceea ce parea a fi bronzul lui Walpol". Bustul a fost analizat de Rupert Harris, specialistul londonez in conservarea metalelor, care a spus ca se potrivea compozitia bronzului cu cea a unor obiecte vechi de 2.000 de ani.
Caligula poate ca a fost denigrat in timpul vietii sale, dar a fost o sursa de intriga si inspiratie pentru scriitori, cineasti (portretizat pe ecran de John Hurt in drama BBC "I, Claudius" si de Malcolm McDowell in filmul "Caligula" din 1979) si compozitori. Acum, el va fi in centrul atentiei in cadrul expozitiei "The Art of Treasure Hunting", care se va deschide la Strawberry Hill House in 28 iunie.